Go Back  R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road
Mamba by Castle Creations - Thoughts >

Mamba by Castle Creations - Thoughts

Mamba by Castle Creations - Thoughts

Old 05-25-2007, 03:17 PM
  #1  
Tech Apprentice
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2007
Location: Calgary
Posts: 56
Default Mamba by Castle Creations - Thoughts

Anyone here running the Mamba Max system by Castle Creations?

How is it working out? Would you recommend it? What are the drawbacks?

thanks
BeeMain is offline  
Old 05-25-2007, 09:00 PM
  #2  
wyd
Tech Legend
iTrader: (51)
 
wyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Castle Mamba Max Pro. Feel its power!!!!!!!!!!
Posts: 21,220
Trader Rating: 51 (100%+)
Default

Go to the Castle thread in the Team/Company thread. All kinds of posts about the Mamba system.
wyd is offline  
Old 05-25-2007, 10:29 PM
  #3  
Tech Master
iTrader: (1)
 
adamge's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Saskatoon,SK Canada
Posts: 1,654
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

As a brushless system, it's a bunch of power at a very low price. As a brushed ESC, it's a no-limit ESC at a very low price.

There are a bunch of drawbacks and disadvantages to it, though. Here are some I'm aware of. Some bother me, some don't.
-Motor is bloody heavy
-ESC is big and heavy
-Guaranteed to cost you three car lengths at the start of a race
-Motor doesn't have solder tabs
-ESC doesn't have solder posts
-Quite a few people have issue with it glitching and stuttering
-Some people dislike its braking feel
-Some people dislike its mid-throttle feel

-Adam
(I own a Mamba Max 5700 system and a Mamba Max 4600 system, both used in touring cars)
adamge is offline  
Old 05-25-2007, 10:57 PM
  #4  
Tech Elite
iTrader: (6)
 
kufman's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Elburn, IL
Posts: 3,490
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

-Guaranteed to cost you three car lengths at the start of a race
I was hoping that the Mamba Max was as good as my Schulze.... I guess not. My Schulze has no startup problems and has never lost me any ground on the starts.
kufman is offline  
Old 05-25-2007, 11:17 PM
  #5  
Tech Champion
iTrader: (4)
 
AdrianM's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Tampa, FL
Posts: 5,915
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

I have a 7700 system and I have ZERO start up issues. If you have a problem hook up your Mamba Max to you PC and download the latest firmware.

The Motor is no heavier than any other mod BR or BL motor.

The Speedo is lighter than the Sphere and GTB and covers about the same square inchage.
AdrianM is offline  
Old 05-26-2007, 07:40 AM
  #6  
Tech Fanatic
iTrader: (38)
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 876
Trader Rating: 38 (100%+)
Default

I have had two mamba systems and had startup, and intermittent hesitation problems using some of the best equipment around. If you plan on racing, save yourself the headache of getting a Mamba max.
mattnin is offline  
Old 05-26-2007, 07:52 AM
  #7  
Tech Elite
iTrader: (26)
 
CRASH's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 2,717
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

I race with a Mamba system on a regular basis in my off road truck and 4 wheel buggy. I have only seen the problems that they are describing when using a spektrum system.

I use the Futaba 2.4 gHz fast system and have not had any stuttering on startup issues.

Another guy that I know has been having startup and stuttering issues and he is using the Spektrum pro system. He switched back to crystals and the problem went away.

I have also heard of people having the same issue with other brands of esc's as well.

The Max systems if very smooth and responsive.

Later,
CRASH is offline  
Old 05-26-2007, 08:50 AM
  #8  
Tech Lord
iTrader: (32)
 
SuperEk4's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Singapore
Posts: 10,333
Trader Rating: 32 (100%+)
Default

i m using mamba 7700 for my stallion touring lower epa n gear ratio. Very fast in fact too fast. Once i hit parts will break, the esc never thermal running sometimes at 104 degree. its even faster than Novak 3.5

Thinking of getting 5700 motor.
SuperEk4 is offline  
Old 05-26-2007, 10:46 AM
  #9  
Tech Apprentice
 
Join Date: Nov 2005
Location: ALOHA STATE
Posts: 55
Default

I HAVE A MAMBA MAX 7700 COMBO for my tc4
Its to early for me to say since I didn't even have a chance to run it yet
I'm having a problem with esc
Instructions says

1 dowload the cd to your computer
DONE THAT
2 click on castle creations on your computer
DONE THAT
3 When I try to click on one of the thingy
It says CONTROLER NOT FOUND
WHAT THE HECK DID I GET MY SELF IN TO?

IS THIS MEANS I NEED TO INSTALL MY CONTROLER TO MY ESC THEN PLUG IT IN MY COMPUTER?

HEEEEEEEEELLLLLLLLLPPPPPP
PLEASE
HARDRIVE is offline  
Old 05-26-2007, 10:50 AM
  #10  
Tech Master
iTrader: (26)
 
chewiefttc4's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: algonac, mi
Posts: 1,552
Trader Rating: 26 (96%+)
Default

no plug the esc into the computer via micro usb cable...

then start the program
chewiefttc4 is offline  
Old 05-26-2007, 11:57 AM
  #11  
Tech Addict
iTrader: (30)
 
Join Date: May 2004
Location: Hawaii
Posts: 690
Trader Rating: 30 (100%+)
Default

I have a Mamba Max (1/10th) 7700 & had a 5700 as well as own the Mamba (1/18th) 5400, 6900, & 8000. When I had my first Mamba for the 1/18th, it did have cogging issues, but with Castle Creations constantly working to improve their software, that problem was completely resolved. This was a large part of the reason that I bought two more along with switching over from my Novak GTB 5.5R & SS5800+. If you're looking for a good value with the flexibility, I would say that you can't really go wrong with the Mamba.

The issues with the stuttering that people are referring to are usually for the following reasons:
- Batteries or wiring may not be sufficient.
- Spektrum receiver needs a minimum of I think it was 5V to operate and anytime it dips below this, it will glitch. Usually problem is resolved with the cap that Spektrum released.
- Overgeared: If it isn't one of the above issues, this is a large part of what causes the stuttering. The motor & esc draw so much current from overgearing, that sometimes what it can draw isn't sufficient to get the car going which is why you see the stuttering. A lot of people don't seem to understand this, but you have to understand how the sensorless brushless systems work. The esc is basically an amplifier that when it sees a load from the back emf of the motor leads, it will try to drive the motor harder by applying more power to it which is what causes the current draw. I have a prime example of how this happens because a friend of mine overgeared his Mamba Max 5700 in a truggy conversion he did and it literally melted down two of his battery packs. After I told him to regear it, it didn't stutter anymore and ran perfectly fine.
wrxnfx is offline  
Old 05-26-2007, 12:20 PM
  #12  
Tech Apprentice
 
Join Date: Nov 2005
Location: ALOHA STATE
Posts: 55
Default

Originally Posted by chewiefttc4
no plug the esc into the computer via micro usb cable...

then start the program
Did that done that
And it still says controller not found
Here's what I did

The disc the came with mm7700
I download it to my computer
Plug in usb to computer and to my esc
Click on castle creations
And click on settings
Its says

Controler not found
HARDRIVE is offline  
Old 05-26-2007, 12:26 PM
  #13  
Tech Elite
iTrader: (26)
 
CRASH's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 2,717
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Originally Posted by HARDRIVE
Did that done that
And it still says controller not found
Here's what I did

The disc the came with mm7700
I download it to my computer
Plug in usb to computer and to my esc
Click on castle creations
And click on settings
Its says

Controler not found
Uninstall Castle Link. Go to the website and download Castle Link 3.0

Then install the software. Plug in the USB cable and then open Castle Link. Is the light for the USB conncection green or red? If it is green then plug in your esc. If not either post back or PM so we can resolve this.

Thanks,
CRASH is offline  
Old 05-26-2007, 12:58 PM
  #14  
Tech Apprentice
 
Join Date: Nov 2005
Location: ALOHA STATE
Posts: 55
Default

Originally Posted by CRASH
Uninstall Castle Link. Go to the website and download Castle Link 3.0

Then install the software. Plug in the USB cable and then open Castle Link. Is the light for the USB conncection green or red? If it is green then plug in your esc. If not either post back or PM so we can resolve this.

Thanks,
Thank you crash
But I can't do it right now I'm using my cell phone I'm currently at work
But thank you very much
Ill try that when I get home hopefuly it'll work thanx again crash
HARDRIVE is offline  
Old 05-26-2007, 03:43 PM
  #15  
Tech Adept
 
Veteq's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 105
Default

I have a Mamba 7700 in my FT TC4 that i race. I have notice hesitations on standing starts and 1 hesitation during a 5 min run usually around the 2 min mark. The system is great for play and race.
Veteq is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.