Tamiya TA05 IFS

Old 01-30-2009, 12:56 PM
  #751  
Tech Master
iTrader: (12)
 
TwoTone's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Maryland
Posts: 1,002
Trader Rating: 12 (100%+)
Default

Originally Posted by Geppetto View Post
Thanks for posting the photos.

Looks like I could ditch the fan??? At least that's what I was hoping. Also looks like you have shortened the sensor wire???
Larry, if I'm not mistaken, I think every Brushless except Novak has asensor wire with plugs at both ends. Which means you can buy short wires and don't have to shorten them yourself like a novak.
TwoTone is offline  
Old 01-30-2009, 03:16 PM
  #752  
Tech Regular
 
Join Date: May 2003
Posts: 422
Default

Just ordered a standard tA05, have some q`s

how will the diffs hold up in mod, should i change outdrives before i throw in a 5.5 motor?
Hatebreed is offline  
Old 01-30-2009, 03:23 PM
  #753  
Tech Master
iTrader: (15)
 
cheehtae's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,470
Trader Rating: 15 (100%+)
Default

Originally Posted by Hatebreed View Post
Just ordered a standard tA05, have some q`s

how will the diffs hold up in mod, should i change outdrives before i throw in a 5.5 motor?
definitely get the alum. if your running mod.
cheehtae is offline  
Old 01-30-2009, 03:51 PM
  #754  
Tech Master
iTrader: (35)
 
Join Date: Aug 2001
Location: MD
Posts: 1,499
Trader Rating: 35 (100%+)
Default

Originally Posted by TwoTone View Post
if I'm not mistaken, I think every Brushless except Novak has asensor wire with plugs at both ends. Which means you can buy short wires and don't have to shorten them yourself like a novak.
I noticed that. It would be nice if I could source the plug (molex, I think), and the metal clips that fit into the plug. The plug looks similar to the plug used on my LiPo charger. Hmm...
Geppetto is offline  
Old 01-30-2009, 05:56 PM
  #755  
Tech Master
iTrader: (12)
 
TwoTone's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Maryland
Posts: 1,002
Trader Rating: 12 (100%+)
Default

Originally Posted by Geppetto View Post
I noticed that. It would be nice if I could source the plug (molex, I think), and the metal clips that fit into the plug. The plug looks similar to the plug used on my LiPo charger. Hmm...
If you do it the way I described, it won't look bad when done, just don't forget the large black shrink for once you've done the individual wires.
TwoTone is offline  
Old 01-31-2009, 07:56 AM
  #756  
Tech Initiate
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 27
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

The sensor wire is a really short one that came with a SpeedPassion 13.5 I have.
Did you install the Speed Passion 13.5 in your TAo5? If so, how did you get the sensor connector to clear the side brace on the chassis?
retepw45 is offline  
Old 01-31-2009, 09:04 AM
  #757  
Tech Elite
iTrader: (26)
 
reenmachine's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Studio City, CA
Posts: 2,539
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Originally Posted by retepw45 View Post
Did you install the Speed Passion 13.5 in your TAo5? If so, how did you get the sensor connector to clear the side brace on the chassis?
I trimmed some material from the side brace. I'll see if I can post a pic later.
reenmachine is offline  
Old 02-02-2009, 10:23 AM
  #758  
Tech Master
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,326
Default

sorry about the wait. here is the base setting from the Tamiya book.

couple things to know:
1. forgot to put push rod length. mine is 13mm
2. All the ball studs use the newer hex ball ones.
https://www.speedtechrc.com/store/eb...id=250&id=6257
These are 1mm lower than the standard balls, so be sure to subtract 1mm if you use the older ones.
3. this set up makes the car really narrow. car handles quite well with a spool. Never tried double one-way, which still seems to be the choice for asphalt in Japan. This setting is for use with double oneway
http://img124.imageshack.us/img124/1219/ta05ifsrzw2.jpg
redbones is offline  
Old 02-09-2009, 05:21 AM
  #759  
Tech Master
iTrader: (35)
 
Join Date: Aug 2001
Location: MD
Posts: 1,499
Trader Rating: 35 (100%+)
Default Body mount posts

Are the body mount post found on the TAM51242 parts tree, the only post that fit the TA05 IFS, without having to re-drill body holes?

I'm having the hardest time finding a shop (online or locally) that has most of the parts that I want/need. Seems I have to purchase small parts from multiple places typically from overseas.

On a positive note, I ran a few laps on my IFS-R (with "flag pole" body post, unglued tires and an unpainted body) between heats of the Spec TT-01 Class I race in and boy is 17.5 fast. Years ago I raced 27t brushed and it never felt this fast. Maybe it's just that I have been racing these Red Dot motors in the TT-01 for the past several months, and I've forgotten what speed is like. I've got to get used to this speed in a little over a month. The TCS event will be here before I know it.

The car felt really good despite the fact that I haven't fine tuned it. No matter what happens in the TCS event, I think that the TA05 IFS is a keeper!
Geppetto is offline  
Old 02-10-2009, 07:28 PM
  #760  
Tech Elite
iTrader: (114)
 
Join Date: Aug 2004
Location: Janesville, Wisconsin
Posts: 2,907
Trader Rating: 114 (100%+)
Default

Does anyone have a good starting setup for Carpet/17.5?
Dave
dragracer72nova is offline  
Old 02-10-2009, 07:45 PM
  #761  
Tech Fanatic
iTrader: (12)
 
xrayroooahhhh's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: CALGARY
Posts: 792
Trader Rating: 12 (100%+)
Default

I like the fact the I.F.S. is sooo different in design.....can someone tell me what a guy could expect from this chassis vs. a touring car with more traditional front suspension relating to handling....maintenance....set-up?? This car would be running 17.5 stock.

Thanks....thinking of getting one.....just would like to hear some opinions!!!

R
xrayroooahhhh is offline  
Old 02-10-2009, 08:47 PM
  #762  
Tech Elite
iTrader: (26)
 
reenmachine's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Studio City, CA
Posts: 2,539
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Originally Posted by xrayroooahhhh View Post
I like the fact the I.F.S. is sooo different in design.....can someone tell me what a guy could expect from this chassis vs. a touring car with more traditional front suspension relating to handling....maintenance....set-up?? This car would be running 17.5 stock.

Thanks....thinking of getting one.....just would like to hear some opinions!!!

R
My experience with the many Tamiya kits I've built is to try the kit default setup first. They seem to put a lot of thought and testing into that. I just raced my IFS-R for the first time Sunday in two classes: 17.5 Sedan and RCGT (RCGT is 17.5 on HPI X-pattern tires with a realistic body). High-bite outdoor asphalt. I never touched the setup from the default -- it was absolutely dialed and I was smoother, faster, and more competitive than ever before.

Build it very carefully to the kit box setup and go from there.
reenmachine is offline  
Old 02-11-2009, 04:28 AM
  #763  
Tech Master
iTrader: (15)
 
cheehtae's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,470
Trader Rating: 15 (100%+)
Default

[QUOTE=dragracer72nova;5415730]Does anyone have a good starting setup for Carpet/17.5?
Dave[/QUOTE
foam or rubber?
cheehtae is offline  
Old 02-11-2009, 04:38 AM
  #764  
Tech Champion
 
tc3team's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: UK
Posts: 6,151
Default

Originally Posted by reenmachine View Post
My experience with the many Tamiya kits I've built is to try the kit default setup first. They seem to put a lot of thought and testing into that. I just raced my IFS-R for the first time Sunday in two classes: 17.5 Sedan and RCGT (RCGT is 17.5 on HPI X-pattern tires with a realistic body). High-bite outdoor asphalt. I never touched the setup from the default -- it was absolutely dialed and I was smoother, faster, and more competitive than ever before.

Build it very carefully to the kit box setup and go from there.
+1. The only exception to that is if you plan on using foam tyres, then I probably would look at getting some stiffer springs and maybe some sway bars to help the handling
tc3team is offline  
Old 02-11-2009, 03:16 PM
  #765  
Tech Elite
iTrader: (114)
 
Join Date: Aug 2004
Location: Janesville, Wisconsin
Posts: 2,907
Trader Rating: 114 (100%+)
Default

Originally Posted by cheehtae View Post
foam or rubber?
Rubber
dragracer72nova is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.