Go Back  R/C Tech Forums > General Forums > Electric Off-Road
Goin' through glow plugs >

Goin' through glow plugs

Goin' through glow plugs

Reply

Old 07-07-2005, 05:17 PM
  #1  
Tech Initiate
Thread Starter
 
sheveman's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Northwest Pennsylvania
Posts: 26
Default Goin' through glow plugs

Just started in this nitro thing and I have a problem. I am going through glow plugs big time. I am only getting a tank or two before they aren't glowing anymore .I went through two tonight. I don't think it's leaned out or anything, the temp is pretty good when I am done. The engine is a well used hyper 21, and the plugs are MC Coy mc-8's
sheveman is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 05:31 PM
  #2  
Tech Addict
 
losi jon's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: california
Posts: 648
Default

probably running it too rich....what is your enigne temp after about 5 minutes?
losi jon is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 05:39 PM
  #3  
Tech Initiate
Thread Starter
 
sheveman's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Northwest Pennsylvania
Posts: 26
Default

barely 200 degrees
sheveman is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 05:43 PM
  #4  
Tech Initiate
Thread Starter
 
sheveman's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Northwest Pennsylvania
Posts: 26
Default

what should a glow plug look like after its been run ? kinda like a spark plug dry and carboned a little?
sheveman is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 10:32 PM
  #5  
Tech Addict
 
losi jon's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: california
Posts: 648
Default

200 for a .21 seems way to low...try leaning that baby out a little ...i think that might solve your glow plug problem you probably want to go at least another 35-40 degress hotter.
losi jon is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 11:10 PM
  #6  
Tech Adept
 
BigBadJabba's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 102
Default

Originally Posted by sheveman
what should a glow plug look like after its been run ? kinda like a spark plug dry and carboned a little?
need more info, how old is engine, u got smoke from exhaUST?
BigBadJabba is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2005, 02:55 PM
  #7  
Tech Initiate
Thread Starter
 
sheveman's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Northwest Pennsylvania
Posts: 26
I picked up the engine used so I don't really know how old it is. yes there is smoke coming from exhaust. I am running 30% fuel, that is what the guy i got from told me to use
sheveman is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2005, 05:12 PM
  #8  
Tech Initiate
 
cujo's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 43
Default

I ran a hyper 8 port last season with mc-8's with no prob. It sounds like your rich. My hyper 8 port liked to run around 260 degrees. My plugs would last for weeks. Good luck with it.
cujo is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2005, 06:15 PM
  #9  
Tech Regular
 
Sofast-NT's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: North Carolina
Posts: 462
Default

Try a Odonnell 99.
Sofast-NT is offline  
Reply With Quote
Old 07-17-2005, 06:41 PM
  #10  
Tech Addict
 
Junkman's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: www.wheretoracerc.com
Posts: 517
Default

When I was going through glow plugs, it was actually my "power panel" (you know the one on the ofna starter boxes) had gotten damaged (fuel probably) and was sending way too much voltage to the glow plug... poof...

Now I ONLY use the battery powered, handheld one's. Problem solved.
It seems that even a poorly tuned moter won't blow a glow plug in one night of racing, but sending way too much voltage to it will blow it quite quickly.
Junkman is offline  
Reply With Quote
Old 07-17-2005, 08:08 PM
  #11  
Tech Elite
iTrader: (22)
 
mafiaracers's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: West Linn, Oregon
Posts: 3,759
Trader Rating: 22 (100%+)
Default

Since we're on the subject of glow plugs....what plug do yall like to run on your CV-R's?? I've run the OS#8 always....but is there a better plug?? what about the MC-59?? running 20%.
mafiaracers is offline  
Reply With Quote
Old 07-18-2005, 05:42 AM
  #12  
Tech Master
 
Team Duratrax's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: NSW, Albury/Wodonga
Posts: 1,674
Default

The OS.8 plugs you have been using are just about perfect for a .12 CVR.The MC59 doesn't sound right with a CVR running on 20% but just for other suggestions the OS.A3 and HPI R3 and R4 should work with the CVR.

Sean
Team Duratrax is offline  
Reply With Quote
Old 07-18-2005, 10:16 AM
  #13  
Tech Adept
 
Join Date: Oct 2004
Location: Boregon, USA
Posts: 136
Default

EDIT: Duratrax - the MC-59 is classified as a hot plug but is designed to run with wider ranges of nitro which makes it a good equiv. for an OS 8, see link below.

Originally Posted by sheveman
... I am running 30% fuel, that is what the guy i got from told me to use
The three most common causes of blowing plugs regularly are running too lean, too high of compression, or improper plug temp for the nitro percentage you're using (forsaking engine break-in's.) If your temps are accurate, it's not likely it's too lean. Running rich usually doesn't burn out plugs but it can.

Generally you pair the plug temp range with the nitro percentage you're using: high nitro=cold plug, low nitro=hot plug, with 20% being "medium." The plug temp changes the ignition point of the engine, much like altering timing on a full-scale. Your MC-8 should be right on for that being cool to medium with 30%, but you could try an MC 9 or OS 5. Additionally a cold plug will outlast a hot one due to the thicker element.

If all lese fails you could **try** a hotter plug just to see how it fares, if you bought it used maybe someone's fiddled with the head clearance.

Good page on plug temps
rocknbil is offline  
Reply With Quote
Old 07-18-2005, 11:15 AM
  #14  
Tech Elite
iTrader: (22)
 
mafiaracers's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: West Linn, Oregon
Posts: 3,759
Trader Rating: 22 (100%+)
Default

Can you tun a "Too" hot plug? The OSA3 is a hot plug....is that too hot for my CVR on 20%?
mafiaracers is offline  
Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service