battery questions

Reply

Old 08-06-2010, 06:14 PM
  #1  
Tech Elite
Thread Starter
iTrader: (27)
 
symmetricon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: houston
Posts: 4,880
Trader Rating: 27 (100%+)
Default battery questions

Hey guys,
I recently traded for a savage flux which is on its way. So today in anticipation I bought. The xl conversion kit to make it xl size and then bought a gigante body and the new bulletproof diffs. Now I'm going to purchase batteries and this is the question since I'm definatly going to by a pair of 2s batteries should I also get a pair of 3s batteries-is the truck drivable on 6s or is just a novelty- should I get a pair of 3s or stock to 2s ? Fyi I don't plan on racing just bashing. Is 6s to destructive on Tue truck?
symmetricon is offline  
Reply With Quote
Old 08-06-2010, 06:22 PM
  #2  
Tech Adept
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 110
Trader Rating: 2 (75%+)
Default

Originally Posted by symmetricon View Post
Hey guys,
I recently traded for a savage flux which is on its way. So today in anticipation I bought. The xl conversion kit to make it xl size and then bought a gigante body and the new bulletproof diffs. Now I'm going to purchase batteries and this is the question since I'm definatly going to by a pair of 2s batteries should I also get a pair of 3s batteries-is the truck drivable on 6s or is just a novelty- should I get a pair of 3s or stock to 2s ? Fyi I don't plan on racing just bashing. Is 6s to destructive on Tue truck?
6s has crazy power. You almost can't floor it. But it's a blast.
Losifreak101 is offline  
Reply With Quote
Old 08-06-2010, 07:15 PM
  #3  
Tech Lord
iTrader: (21)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Houston, TX
Posts: 11,530
Trader Rating: 21 (100%+)
Default

Most of the speedies that are smoked seem to be on 6S....not sure that means much though.

Do what I did, I got a pr of 2S and a pr of 3S. That way I can run 4S, 5S or 6S whenever I want to. Just get them the same capacity and C rating so they're mixable. I'd gfet at least 30C rated lipos, Castle recommends 125 - 150amps min.

When you get it, check the 18/23t gear set in the top of the trans. These were orig put out with mild steel gearset which may have been good enough for nitro, but isn't good in a Flux for very long. HPI has a hardened version which solves the prob. HPI P/N 102514.

In case no ones told you, need to use some kind of strap on batt boxes - the boxes will come open while running otherwise and your lipos will come out and potentially be damaged. I use a pr of velcro straps and have never had one come open. Use something in the batt boxes to prevent lipo from moving as well. New, HPI included foam blocks of various sizes to put in the box to prevent lipo from moving. Zip tie mod for the F&R bupmer brackets and you're ready to go!
Duster_360 is offline  
Reply With Quote
Old 08-06-2010, 07:29 PM
  #4  
Tech Elite
Thread Starter
iTrader: (27)
 
symmetricon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: houston
Posts: 4,880
Trader Rating: 27 (100%+)
Default

Duster thanx for the help, I have not heard about that gear so i just ordered it. Where do you go to bash in houston, since i live hear too im interested in some cool place to bash.

Last edited by symmetricon; 08-06-2010 at 08:24 PM.
symmetricon is offline  
Reply With Quote
Old 08-08-2010, 07:48 PM
  #5  
Tech Lord
iTrader: (21)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Houston, TX
Posts: 11,530
Trader Rating: 21 (100%+)
Default

I live on the west side of town and a city park is nearby. Not much in the way of varied terrain (pretty flat) and Harris County has planted a ton of small trees making it dicey in some areas where the trees are close together.

At this time of the year, I run in my backyard which is bigger than the average back yard. Running in the park while schools out usually winds up with a bunch of little kids getting way too interested in what I'm doing(apartments all around the park) and I ususlly have to quit.

I'm always up for a better spot to play in.....
Duster_360 is offline  
Reply With Quote
Old 08-08-2010, 08:02 PM
  #6  
Tech Adept
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 154
Default

Originally Posted by Duster_360 View Post
Do what I did, I got a pr of 2S and a pr of 3S. That way I can run 4S, 5S or 6S whenever I want to. Just get them the same capacity and C rating so they're mixable. I'd gfet at least 30C rated lipos, Castle recommends 125 - 150amps min.
I'm so glad you mentioned this. I've been trying to decide which lipos to get and was wondering if I could use two 5000 30C 2S lipos in my RC8Be with my MMM 2200; is it pretty easy to join them into one unit?

Also, can I use only one 5000 30C 2S if I just want to run it for a few minutes without hurting my esc?

The guys at Castle said to make sure I use 5000 or greater to avoid damaging the esc but I wasn't sure if I could run less than a 4S.

This is all new to me so please excuse my newbie questions.
MulliganAl is offline  
Reply With Quote
Old 08-08-2010, 08:06 PM
  #7  
Tech Elite
Thread Starter
iTrader: (27)
 
symmetricon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: houston
Posts: 4,880
Trader Rating: 27 (100%+)
Default

Well i ordered 2 pairs of the new turnigy nano-tech batteries 2 2s 6000mah 30-60c and 2 3s 5000mah 30-60c....3 day ups shipping... cant wait.
symmetricon is offline  
Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service