R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-18-2008, 05:29 PM   #1
Tech Champion
 
Briguy's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ottawa , IL
Posts: 8,128
Trader Rating: 125 (100%+)
Send a message via Yahoo to Briguy
Default Lipo Balancer

Looking for a balancer but there are so many out there . What separates a good balancer from a bad one . Don`t have a lot of $ right now so I can`t spend a lot . for right now looking for $40 and under . Seen some from $5 to over $100 .
__________________
At Your Service Vinyl Works
Royal R/C & Hobby
Leisure Hours Hobby & Raceway

Last edited by Briguy; 08-18-2008 at 06:19 PM.
Briguy is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2008, 06:20 PM   #2
Tech Champion
 
Briguy's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ottawa , IL
Posts: 8,128
Trader Rating: 125 (100%+)
Send a message via Yahoo to Briguy
Default

Is the Team Checkpoint balancer a good balancer ?
__________________
At Your Service Vinyl Works
Royal R/C & Hobby
Leisure Hours Hobby & Raceway
Briguy is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2008, 07:38 PM   #3
Tech Adept
 
butrflynlambie's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 192
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

I obtained the lipo update for my GFX but it does not incorporate a balancer with the charger in the update.

Thanks for posting the question. This will be my next purchase.
butrflynlambie is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2008, 01:23 AM   #4
Tech Master
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 1,141
Trader Rating: 32 (100%+)
Default

Lipo Balancers are pretty universal so if the voltage or number of cells falls within range then it is a matter of getting the right plugs/connections.

All balancers should do the job.
gulio is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2008, 03:37 AM   #5
Tech Legend
 
Cain's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: West Fargo, North Dakota
Posts: 29,531
Trader Rating: 240 (100%+)
Default

I haven't really heard of a bad Balancer on the boards. There may be some, but, I still haven't heard of that.

I liked the Hyperion LBA10+ . it worked well with my MRC989. I think the trakpower one is very similar to it.
__________________
Member - Red River Radio/Control Car Club
< Tekno EB48SL / SCT410.3 | Tekno EB410 x 2 | Yokomo YZ-2 DTM x 2 | LC Racing EMB-1 Buggies and Truggies >
Cain is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2008, 08:36 AM   #6
Tech Master
 
Bulldawg RC's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 1,941
Trader Rating: 65 (99%+)
Default

commonsense makes a balance pro which has a voltage meter built in to it, this is a very easy to use balancer and also trakpower v-balancer is easy also. What type of lipo cells are you using?

http://www.BulldawgRC.com
__________________
Bulldawg R/C Batteries and Products
Nimh and Lipo Batteries and accessories
www.BulldawgRC.com
Team Driver for: Proline, Team Epic/Trinity, Hex Crew, Bulldawg R/C, Speed Demon Hobbies ~~~~TEAM CRUNCHY~~~~
Bulldawg RC is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2008, 08:42 AM   #7
Tech Fanatic
 
TimNJ's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 947
Trader Rating: 50 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Briguy View Post
Is the Team Checkpoint balancer a good balancer ?
I've been using the Checkpoint balancer since the beginning of this season (every weekend and at least 2 practice days per week) and it works great. Just pick up a few extra 7.5A fuses in case one blows.
TimNJ is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2008, 06:08 PM   #8
Tech Elite
 
yodace's Avatar
R/C Tech Charter Subscriber
 
Join Date: Oct 2001
Location: Caleb
Posts: 2,497
Trader Rating: 7 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by TimNJ View Post
I've been using the Checkpoint balancer since the beginning of this season (every weekend and at least 2 practice days per week) and it works great. Just pick up a few extra 7.5A fuses in case one blows.
do you have to have the checkpoint charger for the balancer to work?
yodace is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2008, 06:16 PM   #9
Tech Champion
 
Briguy's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ottawa , IL
Posts: 8,128
Trader Rating: 125 (100%+)
Send a message via Yahoo to Briguy
Default

Quote:
Originally Posted by yodace View Post
do you have to have the checkpoint charger for the balancer to work?
You don`t need the T.C charger for the balancer to work .
Briguy is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2008, 08:06 PM   #10
Tech Adept
 
nitrotruckn's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Woodland Mills, Tennessee
Posts: 220
Trader Rating: 4 (100%+)
Send a message via Yahoo to nitrotruckn
Default

Hyperion LBA10+ balancer.....does the job well....
__________________
"For God so loved the world..." John 3:16

Team FCA Endurance
Hammer Nutrition
Team RFC- chaplain (racers for Christ)
nitrotruckn is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2008, 08:11 PM   #11
Tech Lord
 
Join Date: Jul 2008
Location: Houston, TX
Posts: 11,530
Trader Rating: 21 (100%+)
Default

^^^^ the LBA10 is a great balancer - its the one built in to my 0610I Net Hyperion charger. It is also sold as the Equinox balancer.
Duster_360 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2008, 10:02 AM   #12
Tech Addict
 
RA99GT's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: SD
Posts: 567
Default

here are some good balancers

http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin...&I=LXMGS7&P=ML

http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin...&I=LXTSA5&P=ML

http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin...?&I=LXRWF8&P=7

this last one is passive (i.e. dischager balance only)
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin...?&I=LXMRZ9&P=7
RA99GT is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2008, 12:15 PM   #13
Tech Champion
 
Briguy's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ottawa , IL
Posts: 8,128
Trader Rating: 125 (100%+)
Send a message via Yahoo to Briguy
Default

Thanks for all the advice ! I`ve decided to get the Team Checkpoint balancer . I ran lipo for the first time Thursday night and still can`t believe the difference . Glad I made the switch !
Briguy is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2008, 01:40 PM   #14
Tech Master
 
Join Date: Sep 2007
Location: en tu amigas pantalones
Posts: 1,605
Trader Rating: 16 (94%+)
Default

wat happens if the lipo cells arnt balanced?
BSS07 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2008, 03:47 PM   #15
Tech Master
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 1,141
Trader Rating: 32 (100%+)
Default

Depending on the amount of imbalance , the lowest cell can be pulled too low and/or the highest cell can be charged too high without knowing. If it get too far out of hand (over or under) then that cell(s) will be damaged either imediately or over time.
gulio is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Losi 8ight building and setup JBRacing Nitro Off-Road 8691 06-27-2011 09:43 AM
Lawrence Racing theDover Kansas/Missouri Racing 2732 12-18-2009 06:30 PM
RC equipments for Sale ijnek Malaysian R/C Racers 22836 09-09-2009 02:50 PM
ProTek Lipo's Aussie_G Radio and Electronics 9 05-05-2009 01:49 PM
SMC 28C 4000/5000 Hardcase Lipo part 2 Danny/SMC Electric On-Road 1598 02-17-2009 08:20 PM
Core RC 5000mah Lipos... Nexus Electric On-Road 615 11-05-2008 08:03 AM
LiPo Balancer Problem - Battery or Balancer? TomBlaze Radio and Electronics 8 03-27-2008 08:21 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 06:54 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net