R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-30-2008, 02:00 PM   #1
Tech Addict
 
rjs_13203's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: lowell, nc
Posts: 725
Trader Rating: 5 (100%+)
Default lipo questions????

just bought a trakpower 4900. want to know if its ok that it goes over 4900 mah? also can i use this in a heat race then charge it again right after for another and so on? sorry new to this my first lipo, recently bought a
eos0606i charger for it. also is there anything i should know about this such as charge rate and what not?
rjs_13203 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 02:17 PM   #2
Tech Elite
 
badassrevo's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Roaming Shores, Ohio
Posts: 3,322
Trader Rating: 12 (100%+)
Default

You should not see more than 4900 mah go back into the pack. Yes you can run and charge and run and charge all day long.
You should charge at 4.9 amps.
__________________
Doug Lightcap

ARCS Hobbies / Paint Monster Airbrushing / BFast / Tonys Screws
badassrevo is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 02:23 PM   #3
Tech Master
 
Ed237's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Dudley PA
Posts: 1,431
Trader Rating: 10 (100%+)
Default

The only way a 4900 mah lipo would take more than 4900 Mah is if the cell(s) went bad or if the charger was not set up correcctly. Thats because you should never ever completely discharge a Lipo.

You can charge your lipo a few days before a race and put it on the track without re-peaking it with virtually no loss of performance. And you can start re-charging the battery as soon as you pull your vehicle off the track. They actually charge better when they are warm.

Sorry, I have no exerpience with that charger.
__________________
Ed Toth

LCRC Raceway and Bumps & Jumps.
Ed237 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 02:26 PM   #4
Tech Addict
 
jnev's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: SoCal
Posts: 559
Trader Rating: 25 (100%+)
Default

On my Flightpower 4s 4270mah pack, about 4900mah went back into it. It seems normal to me, as in it still works perfectly (although it was the first time I charged the pack since it is brand new)... The cutoff is at 12 volts, and I ran the whole pack.
jnev is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 02:28 PM   #5
wyd
Tech Legend
 
wyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Castle Mamba Max Pro. Feel its power!!!!!!!!!!
Posts: 21,142
Trader Rating: 50 (100%+)
Send a message via AIM to wyd
Default

If you using a Hyperion charger make sure you set it up for 2 cell lipo and that you only put in 4900 mah for the battery size. The charger will take care of the rest once you start to charge. I use Hyperion chargers and they work great.

Just make sure you set at:

2 cell, lipo setting, 4900 mah and your good to go.
__________________
Castle Creations (Since 2005) Just awesome products
Bumps & Jumps RC (Great Indoor facility for offroad and oval)
ST Racing Concepts (STRC)
Custom Works (Best Oval Cars around)
wyd is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 02:31 PM   #6
Tech Champion
 
morris's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: jersey shore pa
Posts: 5,564
Trader Rating: 40 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by wyd View Post
If you using a Hyperion charger make sure you set it up for 2 cell lipo and that you only put in 4900 mah for the battery size. The charger will take care of the rest once you start to charge. I use Hyperion chargers and they work great.

Just make sure you set at:

2 cell, lipo setting, 4900 mah and your good to go.
yup sounds right to me....
__________________
AE/VIPER/XPERT/DIRTCHEAPRC.COM/JCONCEPTS
A big thx to all the tracks that I race at:cause if it wasnt for these guys..we wouldnt have a place to race our r/c cars!!!
morris is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 02:32 PM   #7
Tech Addict
 
rjs_13203's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: lowell, nc
Posts: 725
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

well i charged it up and it went to 5000? plugged it in and worked fine is this something i should worry about? i know with nimh u usally can get more out of them then what ir says
rjs_13203 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 03:09 PM   #8
Tech Master
 
jla8874's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1,042
Trader Rating: 23 (100%+)
Default

Even if it only went to 4900 you should be worried because that means it was discharged to ZERO! That would not be good.
jla8874 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 03:15 PM   #9
Team Tekin
 
yzracer758's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Tekin HQ
Posts: 3,030
Trader Rating: 18 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by rjs_13203 View Post
well i charged it up and it went to 5000? plugged it in and worked fine is this something i should worry about? i know with nimh u usally can get more out of them then what ir says
Do you have a Lipo cutoff on your esc? Not having one could be the source of your problem.
__________________
Tekin, Inc. | XRAY | RC America | Hudy | Protek RC | Exotek Racing | Factory-RC Products | Proline Racing | Avid RC | Vision Racing Products | Paint By Smiley | SOR Graphics |
Jeremy Potter
yzracer758 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 03:15 PM   #10
Tech Addict
 
rjs_13203's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: lowell, nc
Posts: 725
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

if that were so wouldnt not even charge? also it never got warm
rjs_13203 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 03:16 PM   #11
Tech Addict
 
rjs_13203's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: lowell, nc
Posts: 725
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

yes i have a lipo cut off set at 6v its a mm
rjs_13203 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 03:17 PM   #12
Tech Addict
 
rjs_13203's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: lowell, nc
Posts: 725
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

so what u say is that my charger should just stop at 4900?
rjs_13203 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 03:17 PM   #13
Tech Elite
 
chris moore's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Phx AZ
Posts: 3,780
Trader Rating: 88 (99%+)
Default

Quote:
Originally Posted by rjs_13203 View Post
well i charged it up and it went to 5000? plugged it in and worked fine is this something i should worry about? i know with nimh u usally can get more out of them then what ir says
Can you say lipo fire

Quote:
Originally Posted by jla8874 View Post
Even if it only went to 4900 you should be worried because that means it was discharged to ZERO! That would not be good.
exactly!
chris moore is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 03:17 PM   #14
Team Tekin
 
yzracer758's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Tekin HQ
Posts: 3,030
Trader Rating: 18 (100%+)
Default

Sounds like your battery might be a dud.
__________________
Tekin, Inc. | XRAY | RC America | Hudy | Protek RC | Exotek Racing | Factory-RC Products | Proline Racing | Avid RC | Vision Racing Products | Paint By Smiley | SOR Graphics |
Jeremy Potter
yzracer758 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 03:20 PM   #15
Tech Addict
 
rjs_13203's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: lowell, nc
Posts: 725
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

even though it still works fine?
rjs_13203 is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Few lipo questions ClayKann101 Radio and Electronics 8 09-11-2008 06:08 AM
lipo questions....???? sparkzilla500 Radio and Electronics 6 05-31-2008 10:36 PM
LIPO Questions Drifting101 Radio and Electronics 9 05-28-2008 01:47 AM
Going Lipo. Few questions. slaytanic Nitro Off-Road 7 03-10-2008 12:46 PM
LIPO Questions RCNUT Electric On-Road 1 08-17-2007 12:47 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 06:33 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net