R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-07-2008, 05:34 PM   #1
Suspended
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 46
Default Need Help with Trakpower Balancer

I bought two Orion 3600's two months ago and thought I'd finally use my Trakpower balancer with my ICE charger for the first time. Things aren't going well:

- The charger keeps saying that no battery is connected to the output so I can't use balance charging mode. WTF?

-I checked both of my packs with a voltmeter. One is balanced and the other is .30 volts out of balance. I hooked the balanced pack up to the balancer and it did just what the instructions said a balanced pack would do during automatic balancing mode. The pack that's out of balance seems to be in automatic balancing mode right now, but I'm not sure. The balancer counted through the number of cells and now seems to be balancing cell 1.

If anyone could let me know why the balancer isn't working with my ICE and how long automatic balancing usually lasts when a pack is .30 volts out of balance, I would appreciate it.
Matt Buggy is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 05:49 PM   #2
Tech Addict
 
t4usee's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 505
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

It should work no problem as I have used a Hyperion Charger the same way. Try to make sure the balncer and battery are "linked" first thing push the start to charge button.
t4usee is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 06:34 PM   #3
Tech Elite
 
Leodis's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 2,058
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

You can always charge the cells individually and balance them that way.

Last edited by Leodis; 03-07-2008 at 09:23 PM.
Leodis is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 07:05 PM   #4
Tech Regular
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 415
Default

hold down the link button until it lights up, then it should work fine
artie's liver is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 07:26 PM   #5
Tech Adept
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 187
Default

Hold down the button until the two arrows light up then your in link mode.
_pilot_ is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 07:37 PM   #6
Tech Fanatic
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 778
Trader Rating: 73 (100%+)
Default

I'll echo what the two guys above me stated. You have to hold down the link button for several seconds until the arrows light up. Once that happens, you're good to go for balance charging.
skelly1344 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 08:08 PM   #7
Tech Master
 
Michael#81's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Bedford, IN
Posts: 1,841
Trader Rating: 254 (100%+)
Default

You also need to plug the positive into the positive cable on the balancing plug and the Negative to the negavite on the balancing plug. I am charging my lipo's right now with the same set-up.

In the instructions the pic show it like this:


You actually need to have it all plugged in like this:


And also what the other guys said about holding the button till the link arrow lights up.
__________________
Michael Malott
Michael#81 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 08:09 PM   #8
Tech Adept
 
Sneaky Pete's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Columbus, OH
Posts: 188
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Looks like Michael#81 beat me to it.
Sneaky Pete is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 09:14 PM   #9
Tech Elite
 
Leodis's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 2,058
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

The picture in the instructions sure is misleading.
Leodis is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 09:37 PM   #10
Suspended
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 46
Default

Thanks for the pictures Michael #81. My problem was that I didn't plug the positive into the positive cable on the balancing plug and the negative to the negative on the balancing plug.
Matt Buggy is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 11:42 PM   #11
Tech Master
 
Michael#81's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Bedford, IN
Posts: 1,841
Trader Rating: 254 (100%+)
Default

Yea the instructions are very misleading.

I had the same problem that is the only reason I knew what your problem was. I also figured it would be easier just to take a pic of it then try to explain it.
__________________
Michael Malott
Michael#81 is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2008, 12:04 AM   #12
Tech Addict
 
Clippy's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: In my shed with my toys
Posts: 707
Trader Rating: 45 (100%+)
Default

Once again RC tech is the mainstay of the RC world!!!

Just going to post this exact same bloody problem Re: ICE + V-balancer.

Got mine today and YES, those instructions are misleading.

I love you guys.
__________________
Cuttings comms for beer daily....Trying to tune nitro engines AFTER said beers....
Clippy is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2008, 01:55 AM   #13
Tech Adept
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 187
Default

When I first got my balancer I was scratching my head for a while until I figured it out.
_pilot_ is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2008, 07:16 AM   #14
Tech Master
 
Bulldawg RC's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 1,941
Trader Rating: 65 (99%+)
Default

yeah the instructions for the balancer show a picture that is incorrect, michael posted a picture that is correct. if done this way, you should have no problems with open connection.

http://www.BulldawgRC.com
__________________
Bulldawg R/C Batteries and Products
Nimh and Lipo Batteries and accessories
www.BulldawgRC.com
Team Driver for: Proline, Team Epic/Trinity, Hex Crew, Bulldawg R/C, Speed Demon Hobbies ~~~~TEAM CRUNCHY~~~~
Bulldawg RC is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: Trakpower V-Balancer skelly1344 R/C Items: For Sale/Trade 1 08-29-2008 08:05 PM
LIPO FIRE sale.... Trakpower, Orion, Balancer racer34v R/C Items: For Sale/Trade 14 06-25-2008 02:37 AM
FS: NEW TrakPower V-Balance Lipo Balancer TwinKays R/C Items: For Sale/Trade 1 06-06-2008 02:44 PM
Help needed with trakpower v balancer Boosta Radio and Electronics 5 06-04-2008 08:16 PM
NIP tires/foams from B44 kit and TrakPower Balancer t4usee R/C Items: For Sale/Trade 11 03-04-2008 04:20 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 04:01 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net