R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-17-2008, 05:33 PM   #1
Tech Legend
 
Cain's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: West Fargo, North Dakota
Posts: 29,531
Trader Rating: 240 (100%+)
Default Trakpower 2S Balancing harness Help needed, Hyperion adapter looks wrong

I just got in the following items that I was told to get from Amainhobbies:

1. HP LB10 TP - Thunder Power Adapter
http://www.amainhobbies.com/product_...ducts_id/18243

2. Trakpower 2S-V Balancer Harness
http://www.amainhobbies.com/product_...ducts_id/12577

Now, when I look at them, the problem is this. The track power harness portion that should plug into the adapter is too wide. Attached is a pic of what I am seeing.

This almost looks like it should be an align plug in a way.

Anyone can help on this??
Attached Thumbnails
Trakpower 2S Balancing harness Help needed,  Hyperion adapter looks wrong-dsc04450.jpg  
__________________
Member - Red River Radio/Control Car Club
< Tekno EB48SL / SCT410.3 | Tekno EB410 x 2 | Yokomo YZ-2 DTM x 2 | LC Racing EMB-1 Buggies and Truggies >
Cain is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2008, 05:40 PM   #2
Tech Regular
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 415
Default

LOL I did the same thing based on the info on that thread

I just ended up ordering the trakpower balancer for $44 from amain, they got it to me the next day

I'm sure you can get a hyperion 2s balance tap from maxamps, and adapt that to make it work
artie's liver is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2008, 06:04 PM   #3
Tech Addict
 
jobo_ph's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Los Banos, Laguna, PH
Posts: 698
Trader Rating: 11 (100%+)
Send a message via Yahoo to jobo_ph Send a message via Skype™ to jobo_ph
Default

What balancer are you using?

If you're using the Hyperion LBA10 balancer, can you try to plug the Trakpower harness directly into the LBA10?
__________________
Hibernating...
Team Associated B4 * T4 * B44
Novak BL * Futaba TX/RX/Servos * Hyperion/Megapower Chargers
Orion/Yuntong/Maxamps Lipo * AMB #6655738
jobo_ph is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2008, 07:12 PM   #4
Tech Legend
 
Cain's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: West Fargo, North Dakota
Posts: 29,531
Trader Rating: 240 (100%+)
Default

Trakpower won't plug directly into the LBA10+ balancer.

I do however have extra plug in adapters that came with the Hyperion multicell adapter, I am thinking I could unplug the hyperion 2S harness, and match up the cables onto that harness and give it a go.

Thing is, the cable coloring almost looks backwards compared to how hyperion does it.

Other option is to cut the Trakpower balance plug, or, buy a seperate TP 2S plug and hook it up that way.

Really wish this was known before I bought the TP adapter as its a paperweight right now as it looks.
__________________
Member - Red River Radio/Control Car Club
< Tekno EB48SL / SCT410.3 | Tekno EB410 x 2 | Yokomo YZ-2 DTM x 2 | LC Racing EMB-1 Buggies and Truggies >
Cain is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2008, 08:56 PM   #5
Tech Addict
 
jobo_ph's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Los Banos, Laguna, PH
Posts: 698
Trader Rating: 11 (100%+)
Send a message via Yahoo to jobo_ph Send a message via Skype™ to jobo_ph
Default

It might be possible to change the connector on the Trakpower balance harness (the one that is supposed to plug into the LBA10) with the LBA10 connector, if the female "pins" inside their respective connector housing are the same...

The female "pins" can be pulled out of their plastic housing by using a precision screwdriver to push the tab that holds them inside the plastic housing.

-----------

Too bad, whomever you got the tip from wasn't very accurate about the information he posted...

I hope things work out with the stuff you acquired...
__________________
Hibernating...
Team Associated B4 * T4 * B44
Novak BL * Futaba TX/RX/Servos * Hyperion/Megapower Chargers
Orion/Yuntong/Maxamps Lipo * AMB #6655738
jobo_ph is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2008, 07:25 AM   #6
Tech Master
 
TonysScrews's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Central NJ
Posts: 1,660
Trader Rating: 13 (100%+)
Default

I posted a link to the adapters only because I bought the Hyperion EOS 610i Net and all of these adapters plug into my charger perfectly. What I was NOT aware of is that Hyperion uses two different plugs on their balancers, so I apologize if the adapter does not work with your balancer. LXMUFF posted in the 1/8th electric thread about the plugs. One is a 8-pin and the other a 6-pin. It blows my mind away that a MFG can do this as it is confusing using one type of plug on some chargers and a different plug on others. I would contact Amainhobbies and return the wrong plug and get the correct one.

Best regards,
__________________
Tony P.

Tonys Screws LLC
http://www.tonysscrews.com
High Grade Alloy Steel Screws, Screw Kits and Mugen Parts
TonysScrews is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2008, 09:28 AM   #7
Tech Legend
 
Cain's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: West Fargo, North Dakota
Posts: 29,531
Trader Rating: 240 (100%+)
Default

Tony,

I didn't know they had an 8 pin version, can you post pics of your setup for the trakpower battery to connect to a hyperion balancer using trakpowers harness, and a stock number for what pin version is needed.

Or, if anyone knows, there are 3 wires on the 2S harness from trakpower, 1 black, 2 red. If I wanted to unplug these from the current tap, and connect it to a hyperion tap, how do I do this? What wire from the trakpower tap needs to go to what pin on the plug?

if I can do this, I should be all set then.
__________________
Member - Red River Radio/Control Car Club
< Tekno EB48SL / SCT410.3 | Tekno EB410 x 2 | Yokomo YZ-2 DTM x 2 | LC Racing EMB-1 Buggies and Truggies >

Last edited by Cain; 02-18-2008 at 09:48 AM.
Cain is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2008, 11:11 AM   #8
Tech Legend
 
Cain's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: West Fargo, North Dakota
Posts: 29,531
Trader Rating: 240 (100%+)
Default

ok. I just got done speaking with Maxamps after sending them the pic, since they have a lot of harnesses around I figured they could give me input.

So, initially they thought it may have been a Kokam plug. The problem however is that since its is a 2S pack, and not a 6S or whatever from the size of the plug it wouldn't work as I guess the adapter would still be expecting there to be other cells that are not there.

I was told that I could do rewiring to a 2S hyperion plug like this:


Starting from the Far left, with the grapping side up of that little clip on the plug (assuming this was facing me):

FAR LEFT POSITIVE, NEXT: 1 Negative
FAR RIGHT: Black
__________________
Member - Red River Radio/Control Car Club
< Tekno EB48SL / SCT410.3 | Tekno EB410 x 2 | Yokomo YZ-2 DTM x 2 | LC Racing EMB-1 Buggies and Truggies >
Cain is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2008, 11:15 AM   #9
Tech Elite
 
tschenck's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Wolcott, CT
Posts: 2,725
Trader Rating: 110 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by TonysScrews View Post
I posted a link to the adapters only because I bought the Hyperion EOS 610i Net and all of these adapters plug into my charger perfectly.
Best regards,
so on the 610i would I need just the trackpower v-harness http://www.amainhobbies.com/product_...ducts_id/12577 and plug it directly into the charger?
tschenck is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2008, 12:56 PM   #10
Tech Master
 
Join Date: Oct 2002
Location: KY
Posts: 1,152
Trader Rating: 95 (99%+)
Default

Hey guys check out this thread.

http://www.rctech.net/forum/showthread.php?t=205700

It has some good info for adapting the Hyperion chargers to Trakpower/Orion packs.
RobbieS is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2008, 07:27 AM   #11
Tech Legend
 
Cain's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: West Fargo, North Dakota
Posts: 29,531
Trader Rating: 240 (100%+)
Default

I don't see how you guys are just direct plugging the trakpower harness into the charger. I must be missing something.

I went ahead and took my 2S harness that comes with the LBA10+ I believe and removed the hyperion female adapter. I then took off the Trakpower male connector, and combined the wires (just plugged them together, the metal connectors fit fine) based on what went to what. Put some good electrical tape around it and hope to test it today.

This should work fine I think, and since I already have a hyperion 2S-6S adapter for hyperion taps, this one was an extra.
__________________
Member - Red River Radio/Control Car Club
< Tekno EB48SL / SCT410.3 | Tekno EB410 x 2 | Yokomo YZ-2 DTM x 2 | LC Racing EMB-1 Buggies and Truggies >
Cain is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2008, 11:14 PM   #12
Tech Elite
 
Goingfast's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 2,454
Trader Rating: 29 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Cain View Post
I don't see how you guys are just direct plugging the trakpower harness into the charger. I must be missing something.

I went ahead and took my 2S harness that comes with the LBA10+ I believe and removed the hyperion female adapter. I then took off the Trakpower male connector, and combined the wires (just plugged them together, the metal connectors fit fine) based on what went to what. Put some good electrical tape around it and hope to test it today.

This should work fine I think, and since I already have a hyperion 2S-6S adapter for hyperion taps, this one was an extra.
Hi Can you pic of the adapter you did?
__________________
Everybody is ignorant, only on different subjects.

AE 12R5.1,Tekin RS PRO
17.5 super stock T.O.P PHOTON , TAMIYA M05 Mini
CEFX.. High Velocity Racing Motor
Goingfast is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2008, 08:13 PM   #13
Tech Master
 
Join Date: Dec 2006
Location: Coral gables, Florida
Posts: 1,265
Trader Rating: 18 (100%+)
Send a message via Yahoo to infanterene
Default

Allerc.com will get you the right adapter. You can use it for awhile without balancing.
__________________
RC America - Team X-Ray - Maxys Fuel
infanterene is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2008, 08:31 PM   #14
Tech Legend
 
Cain's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: West Fargo, North Dakota
Posts: 29,531
Trader Rating: 240 (100%+)
Default

just saw the response.

I'll post a pic tomorrow.
__________________
Member - Red River Radio/Control Car Club
< Tekno EB48SL / SCT410.3 | Tekno EB410 x 2 | Yokomo YZ-2 DTM x 2 | LC Racing EMB-1 Buggies and Truggies >
Cain is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2008, 05:17 AM   #15
Tech Elite
 
tschenck's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Wolcott, CT
Posts: 2,725
Trader Rating: 110 (100%+)
Default

pictures please.
tschenck is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trakpower 4800 saddle pack balancing help!! Diggity Electric Off-Road 17 12-03-2011 02:08 AM
Balancing harness=Orion lipo BAtt./Core RC charger derekride Electric Off-Road 7 08-07-2008 12:42 AM
Hyperion Balancing taps question ckaspar Electric Off-Road 9 06-13-2008 10:35 AM
Hyperion 2S tap for Trakpower/Orion - Novak Switch Jeckler R/C Items: For Sale/Trade 2 02-28-2008 06:38 AM
IS IT POSSIBLE TO INSTALL A BALANCING HARNESS meronr Radio and Electronics 7 02-26-2008 05:32 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 12:21 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net