R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-27-2007, 10:47 PM   #1
Tech Regular
 
KorruptedKarbon's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: On my Quad
Posts: 349
Trader Rating: 11 (100%+)
Send a message via AIM to KorruptedKarbon Send a message via Skype™ to KorruptedKarbon
Thumbs up Need some LIPO god's touch to help me!

Hey guys i been browsing for a while now, a little breakdown that you dont care about that i want to say, i used to be into rc about 4 years ago, and 3 years ago i sold them all and moved on, well im back, and i really missed it so i'm back for good! /me claps!!!!!


anyways, i bought a 1/18th MINI LST. I just need some lipo help, i read the book and understand, but i jsut want to know a rough procedure of what you other lipo users do, first off i'm using a 850mah 11.1 3s great planes battery.

I'm also using a triton Jr. lipo charger, with a balancer called equinox.

Ok now, i have brushless in the mini lst, its a 8000kv, and a mamba 25, and i will setup voltage cutoff when i get the castle link to program the esc.

but how do i charge this battery successfully, i read the guide book and it said to plug battery into the equinox, then hit the button on equinox once, then start the charge on the charger, on my first battery that i messed up, it would go for 40 minutes and never beep like its completed, i really don't know what im doing wrong, i got a brand new battery, and i wont let it run out of charge like the last one, but anyone have this setup or experience to tell me what i'm doing wrong?

please post your comments, thanks a ton for reading all that!!!
__________________
top rated ebay seller. "controllerseller"
KorruptedKarbon is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2007, 11:23 PM   #2
Tech Elite
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 2,570
Trader Rating: 26 (96%+)
Default

All you need to do is set the charge rate at .85 amps and then set the charger to charge a 3s lipo.
party_wagon is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2007, 12:06 AM   #3
Tech Elite
 
glassdoctor's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 2,250
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

It will take more than 40 minutes to charge if the battery was "empty". Lipos will take around an hour for a full charge, depending on the specific charger and how dead the battery was.

Did you over-discharge this battery?? If so then the voltage may be too low for the charger to start charging it.
glassdoctor is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2007, 08:53 AM   #4
Tech Regular
 
KorruptedKarbon's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: On my Quad
Posts: 349
Trader Rating: 11 (100%+)
Send a message via AIM to KorruptedKarbon Send a message via Skype™ to KorruptedKarbon
Default

yes my first battery went too low, i didnt know that i wasnt supposed to run it till it didnt move the car anymore, so i bought a new battery (the same kind) and got the programmer so it autocut off the car after a certain voltage.

i never discharged the lipo battery or anything like that.

thanks for the info guys, i have afew more questions,

what should i program my esc to cut off at? how many volts ? thanks alot, if anyone has any info please let me know

edit: congrats party_wagon on getting 1000 points
__________________
top rated ebay seller. "controllerseller"

Last edited by KorruptedKarbon; 11-28-2007 at 08:53 AM. Reason: prtywgn
KorruptedKarbon is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2007, 09:04 AM   #5
Tech Elite
 
UK.hardcore's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Belgium.
Posts: 2,137
Default

You set it best to 3.0V or higher(3.1~3.3V) per Cell, never lower.
__________________
A racecar is only as good as the mechanic who build it.
UK.hardcore is online now   Reply With Quote
Old 11-28-2007, 12:32 PM   #6
Tech Regular
 
KorruptedKarbon's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: On my Quad
Posts: 349
Trader Rating: 11 (100%+)
Send a message via AIM to KorruptedKarbon Send a message via Skype™ to KorruptedKarbon
Default

ok great thanks alot, i will check out the options in the castle link software when the actualy unit comes. Otherwise i will leave this new battery in the box until i have that, i don't wanna break another battery.

so if its 3 a cell i would want to set it at 9v? or 3v becuase it knows that per cell? thanks
__________________
top rated ebay seller. "controllerseller"
KorruptedKarbon is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2007, 01:02 PM   #7
Tech Champion
 
air8's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Hutch, KS
Posts: 5,748
Trader Rating: 7 (100%+)
Default

Yes, You would want the 9V setting.
__________________
--Driver...you are cleared into the track.....Smoke On.

--"U Ain't Fast!!"
Chris Pearce
air8 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2007, 02:22 PM   #8
Tech Regular
 
KorruptedKarbon's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: On my Quad
Posts: 349
Trader Rating: 11 (100%+)
Send a message via AIM to KorruptedKarbon Send a message via Skype™ to KorruptedKarbon
Default

ok thank you, one more question, since i set the balance to 9v, will that mean i will have really short runtimes since it has to keep that much inside the battery? i have a 910mah battery from electrifly, or does that not matter, only the mah is how to determine the run times? thanks a ton, look forward to hearing from you
__________________
top rated ebay seller. "controllerseller"
KorruptedKarbon is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2007, 06:05 PM   #9
Tech Champion
 
air8's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Hutch, KS
Posts: 5,748
Trader Rating: 7 (100%+)
Default

Runtime will not suffer. Don't worry about that. The Mah of the battery is what affects runtime, just like you said.
__________________
--Driver...you are cleared into the track.....Smoke On.

--"U Ain't Fast!!"
Chris Pearce
air8 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2007, 06:53 PM   #10
Tech Regular
 
KorruptedKarbon's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: On my Quad
Posts: 349
Trader Rating: 11 (100%+)
Send a message via AIM to KorruptedKarbon Send a message via Skype™ to KorruptedKarbon
Default

great thanks a ton man, you all are a great community, thanks again!!!

now it's time for me to pick out a christmas present, i'm thinking either a rc10t4 or a rustler vxl
__________________
top rated ebay seller. "controllerseller"
KorruptedKarbon is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: 16gb iPod Touch TorchAZ Other Items: For Sale/Trade or Wanted to Buy 1 08-17-2008 08:32 PM
Ipod Touch 16gb bird11223344556 R/C Items: For Sale/Trade 2 12-22-2007 08:58 AM
don't touch that hotel glass!!!! tony 06 Chat Lounge 32 12-10-2007 02:24 PM
How to get in touch with Upgrade RC? AndyMoore Electric Off-Road 6 09-15-2006 12:29 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 08:05 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net