R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Radio and Electronics

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-01-2012, 12:50 PM   #1
Tech Master
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,109
Trader Rating: 13 (100%+)
Default MAMBA MAX PRO ON/OFF SWITCH.. CUT IT ?

i just got a new mmp and ive heard that the switches suck. should i cut it from the get go or have they gotten better ?

thanks
twisted is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2012, 01:11 PM   #2
Tech Regular
 
AlienModified's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 484
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Yes, cut it off. CC's switches are garbage.
AlienModified is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2012, 01:14 PM   #3
Tech Regular
 
AlienModified's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 484
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Might also be a good idea to go to a place like Radio Shack and get a good switch.
AlienModified is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2012, 01:44 PM   #4
Tech Master
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,109
Trader Rating: 13 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by AlienModified View Post
Might also be a good idea to go to a place like Radio Shack and get a good switch.
is there a certain type of switch ? i ask because back in the day i cut one off a evx 2 and soldered on another switch and it blew the esc...dont ask me how as i do not know.

all i know is the wires melted together from the switch and the esc smoked.
twisted is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2012, 04:49 PM   #5
Tech Apprentice
 
bluef250's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Wilmington, Il
Posts: 54
Default

get a novak switch, i replaced mine with one and havnt had an issue yet
bluef250 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2012, 04:49 PM   #6
Tech Prophet
 
tc5 man's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: levittown pa
Posts: 16,909
Default

Yea cut that switch off man on my Mamba Monster i tryed many things to stop it from coming off on my Truggy and it got tanged in my driveshaft so i just hardwired it and never had a issue ! Just make sure when your done running to unplug the lipo very important .
__________________
Losi SCTE 4x4, Tekno SC410 4X4 SC, Associated T4.1, Hitec 7954sh, mamba monster 2200kv, airtronics MX-3 X. Losi SCTE 4x4, Tekno SC410 4X4 SC, Associated T4.1, Mugen MBX6 ECO .

Hobby Hut offroad, Mushroom bowl offroad, Fun Center raceway.
GS HOBBY , Stormer Hobbies, Amain Hobbies, RRP Hobby .
tc5 man is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2012, 07:23 PM   #7
Tech Adept
 
OldGuydust's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jun 2012
Location: Capital of Chihuahua Mexico, El paso , TX.
Posts: 212
Trader Rating: 18 (100%+)
Default

Cut it.. I replaced one with radio shack stuff, was all good. I also hardwired one, all good..
OldGuydust is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2012, 07:44 PM   #8
Super Moderator
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Oct 2007
Location: Rochester Hills Michigan
Posts: 7,232
Default

Quote:
Originally Posted by twisted View Post
is there a certain type of switch ? i ask because back in the day i cut one off a evx 2 and soldered on another switch and it blew the esc...dont ask me how as i do not know.

all i know is the wires melted together from the switch and the esc smoked.
Everything I'm aware of just needs the simplest switch, a so called SPST, single pole single throw. Closing the contacts between the two switch wires turns on the ESC. As some have mentioned one can hardwire them together to bypass the switch. (Edit: Might need another switch to completely replace a 3 wire deal with a setup button.)

Which does make your bad experience a little difficult to understand, about all you should be able to do messing with the switch is turn the ESC on. Possibly contacting ground with the wires, while connected to the battery? Or some stray solder? No attacks, just wondering, that is weird.

Quote:
Originally Posted by tc5 man View Post
Yea cut that switch off man on my Mamba Monster i tryed many things to stop it from coming off on my Truggy and it got tanged in my driveshaft so i just hardwired it and never had a issue ! Just make sure when your done running to unplug the lipo very important .
+ Absolutely. If I can add, even with a working switch it's important to unplug a lipo. Parasitic drain can take them out, its happened to more than a few guys.

Last edited by Dave H; 08-01-2012 at 07:54 PM. Reason: 3 wire comment
Dave H is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2012, 08:52 PM   #9
Tech Prophet
 
Wildcat1971's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Arizona
Posts: 16,994
Trader Rating: 81 (100%+)
Default

wait, why are you cutting it off?
__________________
Support: Team Associated | Reedy Motors & ESC's | Sanwa Radios | Avid | Proline Tires
Wildcat1971 is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2012, 02:48 PM   #10
Tech Regular
 
AlienModified's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 484
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Wildcat1971 View Post
wait, why are you cutting it off?
Because the switches that Castle uses are weak. I had one shut off mid-race one.

Also, hardwiring the wires can be a pain in the rear when you get done racing and need to corner marshal. I did that for a while I found it is better to have a new switch instead.
AlienModified is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2012, 02:51 PM   #11
Tech Prophet
 
Wildcat1971's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Arizona
Posts: 16,994
Trader Rating: 81 (100%+)
Default

I servo tape mine against the chassis with the switch going left to right. maybe that is why no issues.
__________________
Support: Team Associated | Reedy Motors & ESC's | Sanwa Radios | Avid | Proline Tires
Wildcat1971 is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2012, 02:59 PM   #12
Tech Regular
 
AlienModified's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 484
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Wildcat1971 View Post
I servo tape mine against the chassis with the switch going left to right. maybe that is why no issues.
Could be.
AlienModified is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2012, 04:54 PM   #13
Super Moderator
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Oct 2007
Location: Rochester Hills Michigan
Posts: 7,232
Default

Never mount the switch with off towards the front or down. The directions that typically take the biggest impacts. Seen about every brand shut off if mounted that way.
Dave H is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2012, 06:36 PM   #14
Tech Adept
 
Join Date: Jan 2009
Location: Woodhull, NY
Posts: 154
Trader Rating: 13 (100%+)
Default

Hard wire it, it is going to quit working eventually and you don't want that to happen during or just before a race.
cecce12 is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2015, 09:56 AM   #15
Tech Rookie
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 13
Default

My switch wires broke at the board, can I solder a tab across or should I solder new wires on and then bridge

Last edited by Rylo31; 04-11-2015 at 11:25 AM.
Rylo31 is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mamba Max Pro BlueWalker Electric Off-Road 3283 06-20-2016 11:51 AM
Mamba Max Pro ESC (2 for sale) and BEC skerry1 R/C Items: For Sale/Trade 9 05-06-2012 08:27 AM
Mamba Max Pro w/ castle Link and Team Epic 4.5 pickle311 R/C Items: For Sale/Trade 11 04-28-2011 09:34 AM
Tekin RS, Tekin 1700 KV, Mamba Max Pro, Servo & More jkirkwood R/C Items: For Sale/Trade 11 02-16-2011 06:53 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 08:06 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net