R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro On-Road > Onroad Nitro Engine Zone

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-20-2013, 10:54 AM   #4666
Tech Elite
 
Pooh2's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Mar 2005
Location: Somewhere here on Earth
Posts: 2,492
Send a message via MSN to Pooh2
Default

Quote:
Originally Posted by peppernick View Post
Collari Lostallo. 1 gallon from new, Byron 25% , 11% lubrication, temped at 107 celcius ..... Steady racing pace ......
I'm happy to hear you admit it was you. My guess, BAD CLUTCH!
__________________
MUGEN MRX5/CONTACT TIRES/DESOTO RACING/TEAM LOGIC


"Since the Bible and the church are obviously mistaken in telling us where we came from, how can we trust them to tell us where we are going"?
Pooh2 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2013, 11:09 AM   #4667
Tech Lord
 
wingracer's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12,658
Trader Rating: 22 (100%+)
Default

Fuel.
__________________
Sean. Certified speed crazed mowron.
Team Shepherd USA
www.ashfordhobby.com
wingracer is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2013, 09:17 PM   #4668
Tech Champion
 
nitrodude's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Oxnard, CA
Posts: 5,751
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

Bad fuel, perhaps old fuel. Ive never seen a rod split like that. Did you change the rod after break in? Also, the bearing looks like it was overheated with all the burnt fuel/oil on it. Something else that could be is that you might have a vibration somewhere on the car.
__________________
Steven Muller
AKA El Pibe RUFAST? HAHA!!!
Ronin Speed Parts
nitrodude is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2013, 12:02 AM   #4669
Tech Champion
 
asw7576's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 5,792
Default

Quote:
Originally Posted by peppernick View Post
Collari Lostallo. 1 gallon from new, Byron 25% , 11% lubrication, temped at 107 celcius ..... Steady racing pace ......
Wow
__________________
On Road : Xray NT1 , RX8 , T4 || Mugen Seiki MRX4-R , MTX4 , MTX3 prospec || Tamiya M03 , M04 || Top Racing Sabre FD2
Off Road : Xray XT8 || Hobao Hyper 8
Radio : Futaba 3PKS || KO propo EX-10 eurus
asw7576 is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2013, 10:41 AM   #4670
DDG
Tech Initiate
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 27
Default

Do you guys know if it is possible that the Virtus could reach 9 min. and 30 sec. with a GT car? We run 45 min. race here and would like to pit only 5 times instead of 6.
DDG is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2013, 01:59 PM   #4671
Tech Adept
 
Flygio's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 134
Default

Sure, with a 1L tank
__________________
Serpent 977 - Fidelio Telemetry Software
Flygio is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2013, 09:32 PM   #4672
Tech Regular
 
Join Date: May 2011
Posts: 386
Default

Quote:
Originally Posted by DDG View Post
Do you guys know if it is possible that the Virtus could reach 9 min. and 30 sec. with a GT car? We run 45 min. race here and would like to pit only 5 times instead of 6.
No. Keep-On & Virtus get about 7:30 in a GT running hard. Use an off-road engine (BTT or Keep Off) to get run times in the 8-9 minute range. If you are running hard, 9+ minutes will be very hard to achieve. We have not seen anyone running up front at a big race pitting at more than 9 minutes.
desotoracing is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2013, 11:06 PM   #4673
DDG
Tech Initiate
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 27
Default

Thanks for the reply desoto.
DDG is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2013, 05:39 AM   #4674
Tech Adept
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 166
Default

Guys, weird problem I am having with my brand new Virtus 21. Idled 2 tanks on bench, and so far up to my 10th tank on the track, the engine dramatically richens itself. It would run well for about a lap, then it will just completely richen itself for a lap, then it will run well for a lap, then it would richen itself. It will just randonly bog down (too rich) then it goes better. And when I say it richens itself, the car will struggle to get going out of corners etc. leaning the top end obviously fixes the dramatically richness, but then the engine then runs too hot (130 c), it also idles high when I come into the pits, and blows little smoke......I don't want to run it this lean so early in its life, so I then keep richening it back and I'm back to my original problem.

I checked the needle settings, top end is only half a turn in from stock needle setting. Bottom end needle has not even been touched yet. Glow plug is very shinny, internals of engine are all excellent. It feels like it has broken in, can turn over by hand now.

Suggestions thanks?
implusepro is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2013, 05:57 AM   #4675
Tech Elite
 
blis's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: May 2008
Location: Brisbane
Posts: 3,434
Default

Quote:
Originally Posted by implusepro View Post
Guys, weird problem I am having with my brand new Virtus 21. Idled 2 tanks on bench, and so far up to my 10th tank on the track, the engine dramatically richens itself. It would run well for about a lap, then it will just completely richen itself for a lap, then it will run well for a lap, then it would richen itself. It will just randonly bog down (too rich) then it goes better. And when I say it richens itself, the car will struggle to get going out of corners etc. leaning the top end obviously fixes the dramatically richness, but then the engine then runs too hot (130 c), it also idles high when I come into the pits, and blows little smoke......I don't want to run it this lean so early in its life, so I then keep richening it back and I'm back to my original problem.

I checked the needle settings, top end is only half a turn in from stock needle setting. Bottom end needle has not even been touched yet. Glow plug is very shinny, internals of engine are all excellent. It feels like it has broken in, can turn over by hand now.

Suggestions thanks?
Check tank seal, exhaust seals, fuel lines, carby (tight) and carby boot for air leaks.
__________________
RC Cars: E4/G4/TCX/LAB-C02/T4'15/MM Engines
WEB: Beachmums Racing - MYRCM Race Registration
Media: Amain - RCRacingTV - RedRC - LiveRC - blisx264
blis is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2013, 07:05 AM   #4676
Tech Lord
 
wingracer's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12,658
Trader Rating: 22 (100%+)
Default

+1 on Blis' advice. I have had those exact same symptoms from a bad seal between the pipe and manifold and a tiny (and I do mean tiny) crack in a tank. The only way I found that crack was I noticed the tiniest of wet spots on the back of the radio tray.
__________________
Sean. Certified speed crazed mowron.
Team Shepherd USA
www.ashfordhobby.com
wingracer is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2013, 03:30 AM   #4677
Tech Adept
 
Flygio's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 134
Default

Throw away the stock glow plug, even if it looks good. Put a brand new c8tgh.
It's easy to find glow plugs....more "plug" than "glow" haha
__________________
Serpent 977 - Fidelio Telemetry Software
Flygio is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2013, 03:31 AM   #4678
Tech Adept
 
Flygio's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 134
Default

.
__________________
Serpent 977 - Fidelio Telemetry Software
Flygio is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2013, 11:05 AM   #4679
Tech Regular
 
Join Date: May 2009
Posts: 250
Trader Rating: 4 (100%+)
Default Max Power

What pipe for Max Power RR3?
Thanks in advance.
triple7s is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2013, 12:30 PM   #4680
Tech Initiate
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 20
Default

Quote:
Originally Posted by implusepro View Post
Guys, weird problem I am having with my brand new Virtus 21. Idled 2 tanks on bench, and so far up to my 10th tank on the track, the engine dramatically richens itself. It would run well for about a lap, then it will just completely richen itself for a lap, then it will run well for a lap, then it would richen itself. It will just randonly bog down (too rich) then it goes better. And when I say it richens itself, the car will struggle to get going out of corners etc. leaning the top end obviously fixes the dramatically richness, but then the engine then runs too hot (130 c), it also idles high when I come into the pits, and blows little smoke......I don't want to run it this lean so early in its life, so I then keep richening it back and I'm back to my original problem.

I checked the needle settings, top end is only half a turn in from stock needle setting. Bottom end needle has not even been touched yet. Glow plug is very shinny, internals of engine are all excellent. It feels like it has broken in, can turn over by hand now.

Suggestions thanks?
Hello , the normal temperatur is 130-140 C for this engine with glow plug 8 Nova . If you drive Under this temp you are on breaking in level .
Skem61 is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sirio engines thread EVOLUTION Offroad Nitro Engine Forum 2824 04-29-2014 11:58 AM
Axial Engines thread Axial Racing Onroad Nitro Engine Zone 164 10-06-2008 06:48 PM
RB engines thread CraigM Nitro Off-Road 7 01-05-2008 11:57 AM
JP Engines Thread DOMOisCOOL Onroad Nitro Engine Zone 2 02-16-2004 06:00 AM
OS engines thread EVOLUTION Onroad Nitro Engine Zone 44 02-11-2004 07:28 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 10:42 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net

SEO by vBSEO 3.5.0