R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-28-2011, 04:58 PM   #1
Tech Master
 
Titian2010's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Socal Ca 909
Posts: 1,884
Trader Rating: 73 (100%+)
Default Starter box spring panel keeps melting

This is my third panel I've gone through in the past few months. My others don't have this problem and have a thinner gage wire. Am I not suppose to bump this box too many times? The first burn was due to breaking in a new motor. Since then I don't put new motors on it. Now I'm using the ofna spring panel and it's holding but I can see signs of melting. What should I do besides throw it away? Lol I see some one saying that in a reply.
Titian2010 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2011, 06:47 PM   #2
Tech Fanatic
 
fix218's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Griffin, GA USA
Posts: 850
Trader Rating: 103 (100%+)
Default

what kind of box is it?
fix218 is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2011, 07:02 AM   #3
Tech Regular
 
Locum51's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Northern IL
Posts: 444
Trader Rating: 12 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by fix218 View Post
what kind of box is it?
+1...if its the ofna truggy box and your using lipo's, that could be your problem right there.

Included in this thread is tips on installing a SPST relay that will tone down the spark on that spring switch.
what lipo for ofna truggy starter box?
__________________
DEX210|Reaktor|HK|Onyx
HotBodies D8(OG)=For Sale

Last edited by Locum51; 06-29-2011 at 07:05 AM. Reason: included link
Locum51 is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2011, 07:57 AM   #4
Tech Elite
 
ScottyM's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Miami OK
Posts: 3,149
Trader Rating: 27 (100%+)
Default

Installing a relay is your best bet. the spring switch then only tells the relay to kick on, and it will hold much more current then the switch can, and the spring switch won't get..
__________________
Scott Musgrave
ScottyM is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2011, 08:22 AM   #5
Tech Fanatic
 
Ruune's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Texas
Posts: 891
Send a message via ICQ to Ruune Send a message via AIM to Ruune Send a message via Yahoo to Ruune
Default

relay is the best bet, but you should also use a Lipo with a lower discharge rate. 3000mAh 20C is more than enough. The switch and contact points on all the boxes out there are not designed for the amperage that high end lipos put out.
Ruune is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2011, 08:41 AM   #6
Tech Apprentice
 
siv06's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Across the pond...(UK)
Posts: 76
Default

I have the relay fitted but you can also replace the contacts with thicker versions - I've seen flattened copper pipe shaped to fit
__________________
Xray Xb8 /D8T.
Bullitt 216
Spektrum/hitec
Pirahna
siv06 is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2011, 11:45 PM   #7
Tech Addict
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 567
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

There is another problem here if you are melting anything on that box. What is the C rating of the Lipo you are using? I wouldn't use anything more than 20-25C on this starter box. I'm using a 5000 mah 20C 4S and have broken in 2 engines on it. There isn't the slightest sign of melting or burn anywhere. The motors do spark on initial contact but that's normal. The only modification I made was to change the tamiya plugs to deans.

If you need to start putting in relays and circuits and blah blah blah, seriously might as well just build your own box and be done with it. Or just stick to 2 * 7.2V 5000mAh nimh packs, they will do the job without the hassle.

Plenty of people have been using a 4S Lipo in this starter box for some time without melting anything or needing to install relays and circuits. Something else is wrong.
John. is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2011, 12:09 AM   #8
Tech Addict
 
curacing2's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: New Zealand Auckland
Posts: 594
Default

A problem i see with some starterboxes engagement point when you press down on the lid is the wheel doesn't spin up before the flywheel hits it or its just starting to roll on contact with the flywheel, and this is especially bad on a very tight motor...the starter wheel stalls under load from the tight motor but the batteries keep feeding the power making all the electrics get hot.

I found my new GO starterbox had an adjustment for this and its made a big difference hitting the wheel when its spinning at full rpms.
curacing2 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2011, 06:43 AM   #9
Tech Fanatic
 
fix218's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Griffin, GA USA
Posts: 850
Trader Rating: 103 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by curacing2 View Post
A problem i see with some starterboxes engagement point when you press down on the lid is the wheel doesn't spin up before the flywheel hits it or its just starting to roll on contact with the flywheel, and this is especially bad on a very tight motor...the starter wheel stalls under load from the tight motor but the batteries keep feeding the power making all the electrics get hot.

I found my new GO starterbox had an adjustment for this and its made a big difference hitting the wheel when its spinning at full rpms.
+1 you have to let the bump box motor rpm's top out... the other thing is run Deans or some other high current plug... I am running a 25c 4S lipo in my ofna truggy box for over a year now... If you are running the stock plug like a Tamiya type IT WILL MELT>>>

here is mine
fix218 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2011, 06:47 AM   #10
Tech Addict
 
willbe's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Central Ohio
Posts: 640
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

Also not noted is making sure the box is setup correctly for your vehicle.

The wheel should engage prior to hitting your flywheel. It should also cleanly hit the flywheel and be adjusted not to bind against the chassis or anything else.

What happens normally is the box being setup incorrectly, the circuit being open with the motors trying to draw current but being on a bind.

The small brass pieces are meant to fry vs shorting out the motors. This can also lead to premature wear on the lipos and worse a short and fire.

Again I see this on boxes where the wheel is being bound up. These are torque boxes that will spin most engines easily in most cases. If not then

Take a look at all options especially since it is three.

If that is fine. Make sure there is no open wire or other that is causing a short situation.
__________________
HB D812, HB D8T, HB D812E, HB D413, HPI Blitz SC, Losi 22 & 22T
Special Thanks to:
HotBodies/HPI Racing, Upgrade RC, OS Speed, Sidewinder Fuels, Hitec
Proudly using: Spektrum DX4R, Viper-RC Electronics, Reedy Batteries, & Pro-Line
Cancer Sucks

Last edited by willbe; 06-30-2011 at 06:50 AM. Reason: curacing 2 is correct, I missed that post.
willbe is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2011, 08:02 AM   #11
Tech Master
 
NitroFreakManHo's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Upstairs, Canada
Posts: 1,142
Trader Rating: 3 (100%+)
Send a message via MSN to NitroFreakManHo Send a message via Skype™ to NitroFreakManHo
Default

I had the same issue two years ago once I put a high discharge LiPo battery in..the fix was quite simple actually, and it's still going strong today. Simply put some nice thick steel washers where the tabs used to be, and your problem will go away Here's a crappy cell-phone pic to help you out


Here's how mine is setup, but I removed the temp gun in favour of a cordless driver and 1/4" hex bits that are velcroed in:
__________________
TEAM TERRIBLES √ 2009/2011 SORRCC Points Series Truggy Champ
CRE Werks B5 powered Serpent 811-T
CRE Nova P5 Powered Serpent 811-B
**M2C**Hitec 7955TG Servos**Buku Clutch
www.apaarchery.com www.skoffroad.ca www.youtube.com/nitrofreakmanho
NitroFreakManHo is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2011, 08:15 AM   #12
Tech Lord
 
Integra's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 12,482
Trader Rating: 8 (100%+)
Send a message via MSN to Integra
Default

Brass tubing Squished in a Vice and Dremeled to fit was my solution to the posts. The Relay was extra insurance and was well worth the time it takes.
__________________
TNS Driver - Radio Post - Blue Groove Apparel - Team Panther - Hitec - Losi - W.E.D. Paint - Clockwork Fuel - Competition Heat - SUMO Racing - Tekin - Team Terribles - M2C Racing - Matrix Concepts - Kal Gard - BuKu Power - DE Racing -
Integra is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2011, 01:57 PM   #13
Tech Elite
 
-R2-'s Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: So Cal.
Posts: 2,268
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Mine still has the stock wiring and no probs, the battery I'm using is a 4s-10c-3850 this has what it needs not to overload the box. So stock wires work I think the c rating has too much draw on the wires, then would need to beefed up.
__________________
SOAR SEIKI 998,Truggy, Buggy and Electric
Flashpoint Fuel/Savox/
-R2- PAINTS/PRO-LINE RACING/AIRTRONICS
-R2- is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 01:57 PM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net