R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-28-2010, 07:12 PM   #1
Tech Regular
 
Uhgg's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Idaho
Posts: 321
Trader Rating: 11 (100%+)
Default Clutch problem

I have having troubles with my clutch on my Mach 427, I replaced the shoes and put a new clutch bell on and then ran it for about 6 tanks. Now all of a sudden the bell won't spin freely. I have tried shimming it, replaced the bearings and still can't get it to spin. The shoes and clutch aren't touching and I am at a loss as to what is locking it up, it spins freely until I tighten the screw down holding the c/b.
Any help would be greatly appreciated.

Thanks!
__________________
Uhgg

HPI Savage X 4.6, Losi LST XXL, Losi LST2, 1/16 Brushless Revo/Slash, Savage XL 5.9, HPI RS4 MT, Losi Mini LST2, Savage XS
Uhgg is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2010, 07:25 PM   #2
Tech Adept
 
littlelane's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: vinita ok
Posts: 198
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

you need to shim it out a little
__________________
kyosho strr
Power House Mods
Cold Fusion RC Products/Team Driver
littlelane is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2010, 07:26 PM   #3
Tech Champion
 
losi_racer's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Nov 2008
Location: mesa,az
Posts: 6,470
Trader Rating: 25 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Uhgg View Post
I have having troubles with my clutch on my Mach 427, I replaced the shoes and put a new clutch bell on and then ran it for about 6 tanks. Now all of a sudden the bell won't spin freely. I have tried shimming it, replaced the bearings and still can't get it to spin. The shoes and clutch aren't touching and I am at a loss as to what is locking it up, it spins freely until I tighten the screw down holding the c/b.
Any help would be greatly appreciated.

Thanks!
if it spins freely before you screw the cb down you have to many shims in. take some out.if it still binding then are you using a washer or shim before you put the flywheel nut on? if so take that out too.
__________________

Byron Fuels/AKA Tires/Radiopost/TKO/Viper Rc/Dialed Inc/Empire Metal Product/Advantage Racing Products
losi_racer is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2010, 07:27 PM   #4
Tech Regular
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 492
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Uhgg View Post
I have having troubles with my clutch on my Mach 427, I replaced the shoes and put a new clutch bell on and then ran it for about 6 tanks. Now all of a sudden the bell won't spin freely. I have tried shimming it, replaced the bearings and still can't get it to spin. The shoes and clutch aren't touching and I am at a loss as to what is locking it up, it spins freely until I tighten the screw down holding the c/b.
Any help would be greatly appreciated.

Thanks!
Sounds like whatever your using as shims are putting pressure on the outer bearing when you tighten the screw.
Franchise is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2010, 07:27 PM   #5
Tech Champion
 
losi_racer's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Nov 2008
Location: mesa,az
Posts: 6,470
Trader Rating: 25 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by littlelane View Post
you need to shim it out a little
that will add to the binding. i would say that if its binding before he tightened the bell down
__________________

Byron Fuels/AKA Tires/Radiopost/TKO/Viper Rc/Dialed Inc/Empire Metal Product/Advantage Racing Products
losi_racer is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2010, 07:28 PM   #6
Tech Addict
 
All4BSpinnin's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Sikeston, Missouri
Posts: 720
Trader Rating: 12 (100%+)
Default

I had the same problem with my 427 it turned out to be the flywheel pins where the shoes sit were hitting on the clutch bell when tightened, shunning it should fix the problem though.
__________________
Savage X/Force .32/Swamp dawg tires/Boulder Holder body/Byron Fuels ( My toy)

Rustler/TRX 3.3/Traxxas/Integy/Byron Fuels ( The girlfriends toy )
All4BSpinnin is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2010, 08:48 PM   #7
Tech Regular
 
Uhgg's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Idaho
Posts: 321
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

I don't remember putting a washer behind the nut, the pins don't stick up through the shoes. Is the shaft supposed to come all the way or almost flush with the outer bearing in the c/b? There is close to a 1/16 of an inch gap from the end of the shaft to the outside edge of the bearing. Could this be causing the binding? If so any suggestions as to how to correct it?

Thanks for the replies so far.
__________________
Uhgg

HPI Savage X 4.6, Losi LST XXL, Losi LST2, 1/16 Brushless Revo/Slash, Savage XL 5.9, HPI RS4 MT, Losi Mini LST2, Savage XS
Uhgg is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2010, 09:01 PM   #8
Tech Initiate
 
jsp619666's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 44
Default

I had the same problem with my Losi you need to get crank extender shims i believe ofna makes them they are the same diameter as your crank the go inside the front bearing and build up the crank so you can have more play on the bearings.

http://www.amainhobbies.com/product_...-Kit-3x49x03mm
__________________
Josh Peters
jsp619666 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2010, 10:03 AM   #9
Tech Regular
 
Uhgg's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Idaho
Posts: 321
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

Figured it out. I took it all apart and found out that the clutch nut had backed out just enough to through everything out of wack. Tightened it up and all is well. Thanks for all the help.
__________________
Uhgg

HPI Savage X 4.6, Losi LST XXL, Losi LST2, 1/16 Brushless Revo/Slash, Savage XL 5.9, HPI RS4 MT, Losi Mini LST2, Savage XS
Uhgg is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
buggy truggy clutch problem audik Nitro Off-Road 19 03-11-2009 12:41 PM
MTX4-R clutch problem? Spaza Australian Racing 13 12-12-2008 06:50 PM
Slipper clutch problem? BradT041 Monster Trucks 24 03-23-2007 09:08 AM
NTC3 and Evo 2 Sirio Clutch problem??? gentleman81 Nitro On-Road 9 08-26-2004 02:09 AM
Is this a clutch problem? albertlam Nitro On-Road 31 03-17-2003 08:18 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 05:26 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net