R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-14-2009, 12:03 AM   #1
Tech Regular
 
razzie's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 384
Trader Rating: 1 (100%+)
Default AxeRossi X1 SG Mamba

Hi guys, I have an axerossi mamba running with the axe pipe that comes with the combo.I have done about 2 gallons and I'm quite impressed with the performance of the engine.Bottom end was impressive and the engine could idle all day. The only problem that I have is the engine will run rich on the bottom end after a pitstop. I have sealed the backplate and carb neck but it still persists.I suspected that it might be a my fuel tank or exhaust tubing. I swap the engine with my old and trusted RB WS7 with a JP3 pipe and there wasnt any problems of richening after the pitstop.My HSN is currently at slightly under 3turns from closed and my LSN is 2turns from closed. Please help...
razzie is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2009, 01:22 PM   #2
Tech Master
 
thenova70ss's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jun 2008
Location: Arkansas
Posts: 1,555
Trader Rating: 52 (100%+)
Default

Razzi i run the Axe Motors and Love them let me help some if i can is the motor running Rich as in to much fuel most motors run Lean after a fuel stop.
If it running Rich you may need to try and Lean the bottom just a Little bit to help it when you come in for Fuel.
__________________
CHRIS CREWS
Pro Speed Racing Optima MX1 Buggy http://www.global-hobbies.com.my
Cold Fusion R/C Products Team Driver - www.coldfusionrcproducts.com
Rc Pro ProDucts Team Driver www.rcproproducts.com
Hobby Pro USA Team Driver www.vp-pro-usa.com
thenova70ss is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2009, 09:31 PM   #3
Tech Regular
 
razzie's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 384
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Hi bro, thanks for the info. I did try but it doesnt seem to help much. Can I know what is your HSN and LSN needle settings? Are you using the axe plugs which is the RT5? Have you tried the OS P5 plugs on the engine?
razzie is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2009, 09:56 PM   #4
Tech Master
 
thenova70ss's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jun 2008
Location: Arkansas
Posts: 1,555
Trader Rating: 52 (100%+)
Default

LSN 3 HSN 4 1/2 i run O'Donnell's 97T Plugs and run 30% Cold Fusion Fuel what % fuel are you running.
__________________
CHRIS CREWS
Pro Speed Racing Optima MX1 Buggy http://www.global-hobbies.com.my
Cold Fusion R/C Products Team Driver - www.coldfusionrcproducts.com
Rc Pro ProDucts Team Driver www.rcproproducts.com
Hobby Pro USA Team Driver www.vp-pro-usa.com
thenova70ss is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2009, 10:19 PM   #5
Tech Regular
 
razzie's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 384
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

The default settings for the Mamba is HSN 3.5turns out from fully closed. LSN is 2.5turns out from fully closed.Do you think anything wrong with my needles setting? But the thing is the engine runs perfectly fine till the point of after the pitstop. Im running with 25% Byron and using the axe RT5 plugs.
razzie is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2009, 11:17 PM   #6
Tech Prophet
 
tc5 man's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: levittown pa
Posts: 16,872
Default

my nova does that to and my bottom end is just leaned out a little where theres still good smoke and torque,when u go in the pit when the guy refuels u just hit the gas a little hard or just blip the throttle while hes refueling u not to hard though the smoke will burn your pit guy eyes it happen to me before lol
tc5 man is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2009, 02:58 AM   #7
Tech Master
 
Lille-bror's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Frederikshavn, Denmark
Posts: 1,792
Default

Try a hotter plug than the one you are using right now If OS plugs fits try P4 or P3.

Cheers
__________________
www.xray-shop.dk www.northtq.com
Best regards Bjarne Petersson, Denmark
XRAY / FX Racing Engines / OS Speed / HPI / Byron / HUDY / Proline / Sanwa MT4s / Sav÷x servos / Ultimate
I miss you Amy...
Lille-bror is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2009, 03:57 AM   #8
Tech Regular
 
cluffy1's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: blackwater, AUstralia
Posts: 482
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

hey mate
it sound like you need to just bleep the engine as the car is being refueled. just don't go overboard.

nothing worse than have a car come straight off of a slightly muddy track and then spin the tires in your face as you are refueling their car. it realy sucks

my 2 cents

dane
__________________
go hard or go home
cluffy1 is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2009, 04:34 AM   #9
Tech Master
 
Lille-bror's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Frederikshavn, Denmark
Posts: 1,792
Default

+1. An engine should - without any trouble - have a steady idle during pitstops without loading up. Otherwise there is something wrong.
__________________
www.xray-shop.dk www.northtq.com
Best regards Bjarne Petersson, Denmark
XRAY / FX Racing Engines / OS Speed / HPI / Byron / HUDY / Proline / Sanwa MT4s / Sav÷x servos / Ultimate
I miss you Amy...
Lille-bror is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2009, 06:41 AM   #10
Tech Master
 
thenova70ss's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jun 2008
Location: Arkansas
Posts: 1,555
Trader Rating: 52 (100%+)
Default

I would say try a Hotter Plug and as some of the other guys said Blip the throttle some as you are getting refueled.
__________________
CHRIS CREWS
Pro Speed Racing Optima MX1 Buggy http://www.global-hobbies.com.my
Cold Fusion R/C Products Team Driver - www.coldfusionrcproducts.com
Rc Pro ProDucts Team Driver www.rcproproducts.com
Hobby Pro USA Team Driver www.vp-pro-usa.com
thenova70ss is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2009, 05:21 PM   #11
Tech Master
 
helivaguy's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: NYC
Posts: 1,220
Trader Rating: 42 (100%+)
Default

maybe his pit guy is over filling the tank and then slamming the lid shut,
and maybe have a longer pressure line would help.
hope this helps.
__________________
The only thing that is "still like new" is the box it came in..
Only a half gallon through it my Ass!
helivaguy is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2009, 04:05 AM   #12
Tech Regular
 
razzie's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 384
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Many thanks for all the inputs guys. I will try to lean down the low end again when the fuel is nearly empty as well as chamging to the OS P5 plug. If the problem still persists, I guess my Mamba is meant to run 1 tank only
razzie is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2009, 07:42 AM   #13
Tech Master
 
Lille-bror's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Frederikshavn, Denmark
Posts: 1,792
Default

Good luck

Make one change at a time, at see what happens.

Are you 100% sure, that your exhaust sytem is without ANY leaks?

Cheers
__________________
www.xray-shop.dk www.northtq.com
Best regards Bjarne Petersson, Denmark
XRAY / FX Racing Engines / OS Speed / HPI / Byron / HUDY / Proline / Sanwa MT4s / Sav÷x servos / Ultimate
I miss you Amy...
Lille-bror is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
best engine u ever used for buggy... aiyoaiya Malaysian R/C Racers 48 12-21-2008 01:24 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 05:10 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net