R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-24-2009, 05:16 PM   #1
Tech Rookie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 4
Default EZ Start

I have a traxxas t maxx 3.3 and I am having problems with my EZ start. I just replaced the easy start motor and the wire harness and I am still having problems. The battery in the started itself is fully charged (starts my roommates tmaxx no problem) but the second I push the starter button the motor turns over and then slowly comes to a stop with the battery not even being able to turn the motor over anymore. Like mentioned its not the battery since i could take it over to my roomies truck and start his jsut fine. I have no idea what the problem could be...... Please help
baxtell13 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 05:22 PM   #2
Tech Apprentice
 
infernus1986's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Baltimore MD
Posts: 94
Default

Try to spin the flywheel by hand or with a screw driver if its really hard or you cant do it there may be something broken in the engine.
If your truck is brand new have you broken it in yet ?
infernus1986 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 05:30 PM   #3
Tech Rookie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 4
Default

Quote:
Originally Posted by infernus1986 View Post
Try to spin the flywheel by hand or with a screw driver if its really hard or you cant do it there may be something broken in the engine.
If your truck is brand new have you broken it in yet ?
The spur gear and fly wheel spin nicely. I have had the truck for a few months now and running it. This is just a recent problem.
baxtell13 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 05:42 PM   #4
Tech Master
 
RC-Crazy's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Bellevue, WA.
Posts: 1,463
Trader Rating: 55 (100%+)
Default

open up the starter to check the gearing, that could be a issue....... the gear.
__________________
Go Fast or Go Home.
RC-Crazy is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 05:43 PM   #5
Tech Apprentice
 
infernus1986's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Baltimore MD
Posts: 94
Default

Well what it sounds like is the motor is straining and the overload on the ez start is kicking in or the batt isnt powerfull enough what mah is it ?

I would remove the ez start from the engine, try turning the engine with the One way bearing on the shaft you might need to grip it with some pliars.
If everythings ok there i would check that the ez start gear train is ok and theirs no binding there.

If you have another ez start wand i would test it to make sure that's not the problem i had one that would refuse to light the glow plug even tho it said it was working the wands are cheaply made and tend to get screwed up
infernus1986 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 05:47 PM   #6
Tech Rookie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 4
Default

inside the gearbox, the second gear from the top, the second one from the engine, is very stiff. I put zero friction lubrication and it helped a little but it is still very stiff. Any suggestions?
baxtell13 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 05:51 PM   #7
Tech Fanatic
 
Join Date: Jan 2009
Location: Connecticut
Posts: 775
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

It's probably on a bearing, which could be shot.
__________________
LRP Z.28R - 3
Spur Gear - 0
howtowakeakar is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 08:46 PM   #8
Tech Apprentice
 
infernus1986's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Baltimore MD
Posts: 94
Default

Which gear is it ? A B C D
infernus1986 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 08:52 PM   #9
Tech Fanatic
 
Join Date: Jan 2009
Location: Connecticut
Posts: 775
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

He said second, so either B or C, probably B (second from "top").
__________________
LRP Z.28R - 3
Spur Gear - 0
howtowakeakar is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 08:54 PM   #10
Tech Apprentice
 
infernus1986's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Baltimore MD
Posts: 94
Default

Quote:
Originally Posted by howtowakeakar View Post
He said second, so either B or C, probably B (second from "top").
i realized that but he said from the engine and from the motor and theirs 4 gears
figured id make a picture that makes it easyer
infernus1986 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 09:36 PM   #11
Tech Master
 
Brad.R's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Mar 2009
Location: Memphis,Tn
Posts: 1,739
Trader Rating: 25 (100%+)
Default

yo its flooded. take the glow plug out and try to turn it over. lol. that always works.
Brad.R is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2009, 02:18 AM   #12
Tech Rookie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 4
Default

Flooded.....I wish that was just the problem

The gear that seems to be stiff is gear C.
baxtell13 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2009, 07:32 AM   #13
Tech Adept
 
n10cities's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Fort Smith, AR
Posts: 149
Default

Quote:
Originally Posted by bigblockt-maxx View Post
yo its flooded. take the glow plug out and try to turn it over. lol. that always works.

Yo....go back and read post #3...

Quote:
The spur gear and fly wheel spin nicely. I have had the truck for a few months now and running it. This is just a recent problem.
__________________
Your arrogance blinds you.....

Losi - Spektrum - Byron's Fuel - Airtronics
Robbie
GSHobby.com
n10cities is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2009, 03:05 PM   #14
Tech Master
 
Brad.R's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Mar 2009
Location: Memphis,Tn
Posts: 1,739
Trader Rating: 25 (100%+)
Default

ya he said spur gear. that does not attack to the flywheel it the clutch. the flyfheel [the silver round thingy] see if that turns. if it is the ez-start go with pullstart. thats what i did. that way when u and ur friend go bashing and his magic wand battery dies. you can still run.
Brad.R is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2009, 03:35 PM   #15
Tech Apprentice
 
infernus1986's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Baltimore MD
Posts: 94
Default

Quote:
Originally Posted by baxtell13 View Post
Flooded.....I wish that was just the problem

The gear that seems to be stiff is gear C.
That's the one with the half plastic pin built into the ez start case make sure that its not worn or deformed in some way other also if you look closely that half pin has a recess in the other half of the ez start case make sure theirs nothing gunked up and blocking that.

when you put it back together slap a good bit of white grease all over the gears except for the OWB and make sure you dont over tighten the screw thats in the center of the ez start case half's
infernus1986 is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 11:23 PM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net