R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-22-2009, 04:29 PM   #1
Tech Master
 
hound_dogs_01's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,091
Trader Rating: 16 (100%+)
Default Motor help!

Ok guys I baught a used 8-T thats basically brand new... Guy put a brand new losi mach 427 and team losi sport pipe on it when he sold it to me... The motor has only had 4 tanks idled though it by him... Its extrememly tight...

So I went and baught a team losi starter box with gell cell 12 volt battery in it... It wont spin the motor over... I charged the battery up for 12 hours so I know its charged... If I take the glow plug out it spins the hell out of it, but wont with the glow plug in, too much compression?

So I headed the engine up to 160 degrees, tried to crank it still wont crank up but spins better than it did...

Any ideas? Almost to the point to let the guy at the lhs break the motor in for me...

Thanks,
Alex
hound_dogs_01 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 04:34 PM   #2
Tech Master
 
Join Date: Dec 2008
Location: So Cal
Posts: 1,696
Default

Loosen the plug slightly to relieve some compression and it should crank. Heat motor to 200* (If possible)
__________________
-TKO Competition Development-Sidewinder Fuel-
Alan D. is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 04:38 PM   #3
Tech Addict
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 725
Trader Rating: 12 (100%+)
Default

One thing, did you check the fuel lines to be sure fuel is getting to the motor? Sometimes people mix up the lines, so that is one thing I'd check. Also, did you check the plug? Most times, you should be able to start up the engine with the ignitor engaged. Also, treat the truck as if you bought it new from the store. Take out the motor, clean it, and lube it. Then re-install it. Are you sure your ignitor is charged? I would hope the person didn't take any shims out from the under the head, but you might want to look up on the internet or someone here to see how many and what color/thickness the shims you should be running. good luck.
__________________
HB D8T with BCE Chassis, ACE Shock towers and motor mounts, M2C Rear Suspension system, KH front steering plate and chassis braces, Lunsford Ti-turnbuckles & hinge pins, OS Speed motor, Hitec 5995TG steering, Futaba 9351 throttle/brake, OS 2060 pipe, and J concepts Punisher Body.
HB D8: CEO Mods Novarossi P5K with JP4 tuned pipe, JR 9000T steering, JR 8800T throttle.
gotspeed_2000 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 06:21 PM   #4
Tech Master
 
hound_dogs_01's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,091
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

glow plugs are good, fuel lines are not crossed, glow plug ignighter has brand new battery in it.... did loosen the plug slightly and didnt work... i did take the motor out and inspect it, its clean as a whistle inside and out... the correct number of shims are there...

also im using medium plugs, should i be running hot ones? i am using nitrotane 20% sport formula...

I baught it off this sight from rcdave2260, hes takes very good care of his rigs!! its in tip top shape...

Alex
hound_dogs_01 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 06:41 PM   #5
Tech Fanatic
 
vladconnery's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Charlotte, NC
Posts: 992
Trader Rating: 35 (100%+)
Default

Well the start of your problem was when you bought the losi starter box it's garbage. Sorry I had that same problem those motors couldn't turn a door knob. I had that box and nothing but problems. You can always upgrade the motors. Then engines fine matter of fact it's better than fine.
__________________
KO PROPO EURUS
Kyosho: TKI3, TKIe Tekin RX8 Gen2
vladconnery is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 06:48 PM   #6
Tech Adept
 
99problems's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: MIA
Posts: 127
Default

Since you already have the losi box try using a heat gun heating the cooling head and case up to about 175- 200. Try this with some of the other advise your getting something is bound to work. One more thing if you can spare the money put that losi box on ebay as fast as you can and get a ofna box. Super King or the one with 2x 775 motors.
99problems is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 07:10 PM   #7
Tech Master
 
hound_dogs_01's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,091
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

well i was told this box will start anything i need to with it... plus i dont at the moment dont have the money on another one right now... mabe later on... so for now this will have to work.. i heated the cooling head to about 160 degrees it spun the motor over good then, but as soon as the head cooled off it was hard again.......


Alex

Last edited by hound_dogs_01; 03-22-2009 at 08:31 PM.
hound_dogs_01 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 08:35 PM   #8
Tech Master
 
hound_dogs_01's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,091
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

any other ideas?

Alex
hound_dogs_01 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 08:38 PM   #9
Tech Champion
 
JAMMINKRAZY's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Pittsburgh PA
Posts: 6,575
Trader Rating: 17 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by hound_dogs_01 View Post
well i was told this box will start anything i need to with it... plus i dont at the moment dont have the money on another one right now... mabe later on... so for now this will have to work.. i heated the cooling head to about 160 degrees it spun the motor over good then, but as soon as the head cooled off it was hard again.......


Alex
That is the point. It needs to be heated. It is a new engine, so it will have that pinch that needs heat until it is fully broken in. So what you have to do is heat it up and start it. you should really be heating it to close to 200 degrees, and heat the sides of the block too, not just the head. Once you get it heated and it will turn over you should be able to start it with ease.
__________________
-Koby Kubrin-
Thanks to my Sponsors:
Serpent America | Team Novarossi | Desoto Racing | Race AKA | Ridgeway Bodies
JAMMINKRAZY is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 08:41 PM   #10
Tech Master
 
hound_dogs_01's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,091
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

ok well im off tomarrow to the lhs to get this thing running... the little ceramic heater i was using(dont have a heat gun) would only get it to around 160.... so mabe theyll have some luck with it...

Alex
hound_dogs_01 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 09:02 PM   #11
Tech Champion
 
JAMMINKRAZY's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Pittsburgh PA
Posts: 6,575
Trader Rating: 17 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by hound_dogs_01 View Post
ok well im off tomarrow to the lhs to get this thing running... the little ceramic heater i was using(dont have a heat gun) would only get it to around 160.... so mabe theyll have some luck with it...

Alex
Just get a heat gun and do it yourself. Having the LHS do stuff for you will not teach you anything!
__________________
-Koby Kubrin-
Thanks to my Sponsors:
Serpent America | Team Novarossi | Desoto Racing | Race AKA | Ridgeway Bodies
JAMMINKRAZY is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 09:40 PM   #12
Tech Master
 
hound_dogs_01's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,091
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

oh i am going to be there doing it with him..... trust me... lol im trying to learn more thats why hes helping me and im on this forum... ive only been into this hobby for give or take 6 months or so... and this is my first new motor...

i have another one sitting in the box going on my savage once all the parts arrive....

Alex
hound_dogs_01 is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2009, 01:27 AM   #13
Tech Addict
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 725
Trader Rating: 12 (100%+)
Default

Those are most of the things I'd look at. Do you know what fuel the original user was running through the engine? If he was running 30%, then you could be overly fat since it'd be rich since it was 30% and that it was being run in. good luck.
__________________
HB D8T with BCE Chassis, ACE Shock towers and motor mounts, M2C Rear Suspension system, KH front steering plate and chassis braces, Lunsford Ti-turnbuckles & hinge pins, OS Speed motor, Hitec 5995TG steering, Futaba 9351 throttle/brake, OS 2060 pipe, and J concepts Punisher Body.
HB D8: CEO Mods Novarossi P5K with JP4 tuned pipe, JR 9000T steering, JR 8800T throttle.
gotspeed_2000 is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2009, 11:52 PM   #14
Tech Master
 
hound_dogs_01's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,091
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

he broke it in with nitrotane 20% is what he said...


any how just so you guys know i took it to the hobby shop we put a heat gun on it and WA LA! she fired right up... i didnt have any more problems out of it once we idled the tank at the hobby shop through it.... i idled 3 tanks though it this morning , thats 7 tanks total so far... no im going to start putting it around the yard at 1/4 throttle...

thanks for all the help fellas!!!

Alex
hound_dogs_01 is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2009, 12:12 AM   #15
Tech Elite
 
Join Date: Aug 2003
Location: Henderson, NV
Posts: 4,145
Trader Rating: 28 (100%+)
Send a message via AIM to Scott Fisher
Default

Quote:
Originally Posted by vladconnery View Post
Well the start of your problem was when you bought the losi starter box it's garbage. Sorry I had that same problem those motors couldn't turn a door knob. I had that box and nothing but problems. You can always upgrade the motors. Then engines fine matter of fact it's better than fine.
Losi starter box is just fine. I owned two of them (still have one). Only used them on .21 engines, on and off road. Turns them over with zero problems.
__________________
| Capricorn | Ybslow | Proline-Protoform | Johnny Bravo Racing | Desoto Racing | Murnan Modified | Matrix Tires | Powermaster Fuel |
Scott Fisher is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Carcar Ophidian Canadian R/C Scene 12717 08-21-2017 06:33 PM
Team Br00d Racing Motors peter_robinson Team and Company Discussions 4435 01-06-2014 08:04 PM
Micro RS4 Thread thachowman Micro and Mini Scales 443 07-30-2013 05:53 PM
MOTOR COMMS 16skyline Electric On-Road 75 05-05-2007 07:02 PM
Micro Rs4 1/18 Scale 4wd (help) R.C.KRAZED Oval, Larger Scales and More 8 01-07-2006 07:54 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 10:53 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net