R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-15-2008, 09:56 PM   #1
Tech Addict
 
MaTt 93's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Australia, NSW
Posts: 581
Trader Rating: 8 (100%+)
Send a message via MSN to MaTt 93
Default OS VSEC PROBLEM

Hi,
I bought a losi 8ight that came with a os vspec. Well anyway i can't get get it statered because it is so tight And it blows the plug everytime i bump it over on the stater box. I'v tried Heating it up to 110 degrees celcius but it still blows the plug. Any ideas what to do next ?

Oh yeah the engine wasn't new but it had just been pinched.

Thanks,
Matt
__________________
TLR 22 - Spektrum - 7.5 Speed Passion V3 - LRP
Durango DEX410R - Spektum - 5.5 Speed Passion V3 - LRP

SECOND PLACE IS THE FIRST LOOSER !!
MaTt 93 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 10:15 PM   #2
Tech Champion
 
losi_racer's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Nov 2008
Location: mesa,az
Posts: 6,470
Trader Rating: 25 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by MaTt 93 View Post
Hi,
I bought a losi 8ight that came with a os vspec. Well anyway i can't get get it statered because it is so tight And it blows the plug everytime i bump it over on the stater box. I'v tried Heating it up to 110 degrees celcius but it still blows the plug. Any ideas what to do next ?

Oh yeah the engine wasn't new but it had just been pinched.

Thanks,
Matt
could of been pinched wrong?

try this too


loosen the glow plug about half a turn after you heat it then try starting it. that will relieve pressure in the motor, just tighten it back up if it starts
losi_racer is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 10:19 PM   #3
Tech Elite
 
Illbreakthat's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: With your sister!
Posts: 3,521
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

What do you mean by the plug is blowing? Just burning out or its popping out of the engine?
__________________
Not much to put here....
Illbreakthat is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 10:39 PM   #4
Tech Addict
 
MaTt 93's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Australia, NSW
Posts: 581
Trader Rating: 8 (100%+)
Send a message via MSN to MaTt 93
Default

Quote:
What do you mean by the plug is blowing? Just burning out or its popping out of the engine?
They just stop working, I'v gone through about three brand new O.S plugs.

Quote:
could of been pinched wrong?

try this too


loosen the glow plug about half a turn after you heat it then try starting it. that will relieve pressure in the motor, just tighten it back up if it starts
I'v tried that but it still Just burns out the plugs.
__________________
TLR 22 - Spektrum - 7.5 Speed Passion V3 - LRP
Durango DEX410R - Spektum - 5.5 Speed Passion V3 - LRP

SECOND PLACE IS THE FIRST LOOSER !!
MaTt 93 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 10:59 PM   #5
Tech Champion
 
losi_racer's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Nov 2008
Location: mesa,az
Posts: 6,470
Trader Rating: 25 (100%+)
Default

o well if its burnin the plugs out you have a air leak.
losi_racer is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 11:01 PM   #6
Tech Adept
 
Join Date: May 2007
Location: Birmingham UK
Posts: 125
Default

Take the head off and check that there are at least 2 shims in there.

Is your glowstart a seperate handheld one or the type thats powered off the starter box. It could be 2 much voltage through the glowplug thats popping it?

Some starter boxes allow you to adjust the voltage - it should be 1.2 volts if memory serves me correctly
losi8lunie is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 11:04 PM   #7
Tech Elite
 
jpalessi's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Feb 2008
Location: SoCal
Posts: 4,747
Trader Rating: 55 (100%+)
Send a message via AIM to jpalessi Send a message via Skype™ to jpalessi
Default

Matt, you should check out how many shims is under the head, and make sure there is no debris in the engine..
What OS plug you using?

Also i would reset the carb to these settings

IDLE: 1 full turn (from just fully closed)
LSN: 4 full turns from closed
MRN: 3-3/4 turns from closed (flush) 10 o'clock
HSN: 3 full turns from closed
__________________
Joe Alessi
www.Lucky7RC.com
jpalessi is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 11:10 PM   #8
Tech Addict
 
MaTt 93's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Australia, NSW
Posts: 581
Trader Rating: 8 (100%+)
Send a message via MSN to MaTt 93
Default

From memory i think theres only one shim there. I'll see if i can find another one and i'll try it then.

i was useing the p3 plug.

Would it have anything to do with what pipe im useing ?
__________________
TLR 22 - Spektrum - 7.5 Speed Passion V3 - LRP
Durango DEX410R - Spektum - 5.5 Speed Passion V3 - LRP

SECOND PLACE IS THE FIRST LOOSER !!
MaTt 93 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 11:13 PM   #9
Tech Adept
 
Join Date: May 2007
Location: Birmingham UK
Posts: 125
Default

What colour is the shim, grey is .2 copper .1 i think. what percentage nitro are you using?
losi8lunie is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 11:20 PM   #10
Tech Elite
 
jpalessi's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Feb 2008
Location: SoCal
Posts: 4,747
Trader Rating: 55 (100%+)
Send a message via AIM to jpalessi Send a message via Skype™ to jpalessi
Default

Quote:
Originally Posted by MaTt 93 View Post
From memory i think theres only one shim there. I'll see if i can find another one and i'll try it then.

i was useing the p3 plug.

Would it have anything to do with what pipe im useing ?
It could be anything.. if there's only one shim that could deff be your problem..
is there any leaking around the carb or front bearing? like losi-racer said it could be an air leak.

http://www.amainhobbies.com/product_...ducts_id/25728

anytime a glow plug gets burnt out.. it's timing... so too lean, and or debris in your engine is the first thing that comes to mind.
__________________
Joe Alessi
www.Lucky7RC.com

Last edited by jpalessi; 12-15-2008 at 11:42 PM.
jpalessi is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 11:20 PM   #11
Tech Addict
 
MaTt 93's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Australia, NSW
Posts: 581
Trader Rating: 8 (100%+)
Send a message via MSN to MaTt 93
Default

i think its a copper one. im useing 25% nitro
__________________
TLR 22 - Spektrum - 7.5 Speed Passion V3 - LRP
Durango DEX410R - Spektum - 5.5 Speed Passion V3 - LRP

SECOND PLACE IS THE FIRST LOOSER !!
MaTt 93 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 11:22 PM   #12
Tech Adept
 
Join Date: May 2007
Location: Birmingham UK
Posts: 125
Default

if you only have 1 copper shim then i would say the compression is to high, it should be one grey and 1 copper standard for 25% - in effect you have increased the compression by 66%!!!!!!!!!!!!
losi8lunie is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 11:37 PM   #13
Tech Addict
 
MaTt 93's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Australia, NSW
Posts: 581
Trader Rating: 8 (100%+)
Send a message via MSN to MaTt 93
Default

ok, i just oulled off the head and there was 2 copper and one silver in there. But when i had a look at the sleeve there was what looked like a bearing seal in there. when i took the plug out i still couldn't turn the motor over by hand.

Thanks for all these helpfull replies
__________________
TLR 22 - Spektrum - 7.5 Speed Passion V3 - LRP
Durango DEX410R - Spektum - 5.5 Speed Passion V3 - LRP

SECOND PLACE IS THE FIRST LOOSER !!
MaTt 93 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 11:42 PM   #14
Tech Elite
 
jpalessi's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Feb 2008
Location: SoCal
Posts: 4,747
Trader Rating: 55 (100%+)
Send a message via AIM to jpalessi Send a message via Skype™ to jpalessi
Default

shims are correct...Don't touch!

I knew there was something in there! TIMING!
it maybe the washer seal, that sits under the carb in the emotion tube.
I would take the whole engine apart, and inspect everything.. Good luck!
__________________
Joe Alessi
www.Lucky7RC.com
jpalessi is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2008, 11:45 PM   #15
Tech Adept
 
Join Date: May 2007
Location: Birmingham UK
Posts: 125
Default

JPAlessi +1

Also if you go to the OSENGINES.com website you can download the manual so you can check what should be where inside

Good Luck - there great when there running!!!
losi8lunie is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 09:10 PM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net