R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-14-2008, 03:06 PM   #1
Tech Regular
 
Join Date: Aug 2008
Location: Mandeville LA
Posts: 357
Send a message via AIM to ryanroma Send a message via MSN to ryanroma Send a message via Yahoo to ryanroma
Default One extreme to another

I finally got my buggy to 211 by leaning it out a bunch this weekend so I was extremely excited to have gotten some real break-in done. I ran it 4 times doing 1/4 throttle bursts and the rest, then today I brought it up to around 3/4 throttle and then brought it in to cool down for about 25 minutes. So around 20 minutes ago I went and tried to start it again to get a little more done and it won't start! I checked to make sure it was primed, checked the glow plug, checked my battery in my glow igniter, made sure the engine wasn't flooded, etc. etc. and so far I'm unable to figure out WHY it's not starting.. Anything that's easy but maybe a nitro noob wouldn't guess to be the reason?
ryanroma is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2008, 03:15 PM   #2
Tech Elite
 
pinky2252s's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Broomfield, Colorado
Posts: 3,278
Trader Rating: 4 (100%+)
Send a message via AIM to pinky2252s Send a message via MSN to pinky2252s
Default

do you tried to start it right after it died?

some engines wont start win there hot, mine doesnt. i have to wait like ten mins then i can get some compression and restart it
__________________
Procrastinators Unite!.....Tomorrow
Team Terribles
pinky2252s is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2008, 03:20 PM   #3
Tech Regular
 
Join Date: Aug 2008
Location: Mandeville LA
Posts: 357
Send a message via AIM to ryanroma Send a message via MSN to ryanroma Send a message via Yahoo to ryanroma
Default

No, I put a folded rag over the exhaust to kill it. And I had let it sit for something around 25 minutes, give or take 5 minutes. Until 35 minutes ago, it was tuned so well that it would start on the first try(which is much better than it flooding half the time like it used to)
ryanroma is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2008, 06:47 PM   #4
Tech Initiate
 
Join Date: Jan 2007
Location: oklahoma
Posts: 25
Send a message via AIM to novacrzy
Default

try resetting the bottom and the top end to manufactures specs
novacrzy is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2008, 06:54 PM   #5
Tech Elite
 
Join Date: Oct 2004
Location: Michigan
Posts: 3,295
Trader Rating: 27 (100%+)
Default

If you are running 211, that is probably pretty rich to start with. Plugging the exhaust chokes the engine and unburnt fuel/oil can't get out through the exhaust and will flood the engine.

Pullstarting or bumpstarting?
A bumpstart should not have a problem.
If pulling, take the plug out and roll it over ten times or so while holding it upside down.

Best way to stop them is to bump the flywheel with your thumb or shoe. My opinion anyways. That way you get an immediate stop and don't load it up with fuel.
__________________
Team Associated & CRC
Trackstar & Hobbywing esc's
Spektrum radios, GensAce batts, turnigy servos.
Keeping racing fun and affordable with my 8y.o. twins :)
The best track I've raced is the one in my backyard!
jbrow1 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2008, 08:35 PM   #6
Tech Lord
 
wingracer's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12,781
Trader Rating: 23 (100%+)
Default

+1 killing it by plugging the exhaust just floods the thing.
__________________
Sean. Certified speed crazed mowron.
Team Shepherd USA
www.ashfordhobby.com
wingracer is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2008, 01:24 PM   #7
Tech Regular
 
Join Date: Aug 2008
Location: Mandeville LA
Posts: 357
Send a message via AIM to ryanroma Send a message via MSN to ryanroma Send a message via Yahoo to ryanroma
Default

The only reason I haven't leaned it out more is because I'm not totally sure I'm done breaking it in, as it was running at 158 until this past Sunday afternoon. I checked to make sure if it WAS flooded that I got the fuel out of it, but it still wouldn't start. I can tell by how hard the pull start is to pull if it's flooded or not, and it was like it normally is.
ryanroma is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2008, 03:42 PM   #8
Tech Regular
 
Join Date: Aug 2008
Location: Mandeville LA
Posts: 357
Send a message via AIM to ryanroma Send a message via MSN to ryanroma Send a message via Yahoo to ryanroma
Default

Ok, fixed it, the tip of my glow starter was screwed up and wasn't making contact right with the glow plug so it wasn't heating up like it should've.

Check the vid If you listen after a few minutes you can hear me bring it to WOT for a few seconds, first time it's been there since I've owned it and the tires were ballooning like crazy..

EDIT** The video will be up in a few minutes..
ryanroma is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2008, 05:54 AM   #9
Tech Initiate
 
Join Date: Jan 2007
Location: oklahoma
Posts: 25
Send a message via AIM to novacrzy
Default

where is the vid
novacrzy is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2008, 03:11 PM   #10
Tech Regular
 
Join Date: Aug 2008
Location: Mandeville LA
Posts: 357
Send a message via AIM to ryanroma Send a message via MSN to ryanroma Send a message via Yahoo to ryanroma
Default

Quote:
Originally Posted by novacrzy View Post
where is the vid
I tried uploading it yesterday and for some reason it stopped at 1%, I will try again right now..
ryanroma is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Traxxas Slash 1:10 Electric CORR Truck salteen Electric Off-Road 3949 03-19-2012 08:24 AM
E-FLITE BLADE CX2 CHAT RCMADMAN RC Flight 72 09-11-2009 08:51 PM
RC equipments for Sale ijnek Malaysian R/C Racers 22836 09-09-2009 01:50 PM
XX-4 WED help me set up my new car.. XXXDad Electric Off-Road 30 07-05-2008 08:25 PM
Northwest Championship Tour, I B RACIN Northwest Racers 1297 05-13-2007 07:11 PM
xmods never lift Chat Lounge 133 06-29-2006 07:15 AM
Anyone else been to the Sydney Motorshow? The OX Australian Racing 44 10-23-2005 03:48 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 12:28 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net