R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-30-2007, 02:24 AM   #1
Tech Regular
 
Join Date: Sep 2007
Location: Australia,Wollongong
Posts: 387
Send a message via MSN to DirtRacer
Default Breaking in a OS Vzb V-spec How did you do it?

im in the process of gretting some fresh fuel to breakin my Vspec, ive read articles on whats the best way eg RCuniverse, interested in knowing>> .

what and how did you run yours in?
__________________
RollingDist46
extreme sports and more....
www.myspace.com/m1urathanedist46
www.myspace.com/renegadebearingsdist46
DirtRacer is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 08:22 AM   #2
Tech Regular
 
Join Date: Oct 2007
Location: London (england)
Posts: 358
Default

Ran mine in by :

3 tanks on the box using a heatgun and foil to make sure temp was above 200, i kept it at 220-240

then i put the car on the track and run another 4 tanks through it while gently running around. bringing it in to the pits every so often to check temp.

I then run it rich at a race day and im pleased to say nearly 4 gallons later its still running sweeet

Brian
Megacrash is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 11:28 AM   #3
Tech Master
 
Join Date: Feb 2006
Location: Michigan, USA
Posts: 1,199
Trader Rating: 47 (100%+)
Default

first 2 tanks idle on the box, then take er easy for the next 13 tanks. Nothing too complicated, just keep it rich! Doing this my first v-spec lasted 8 gal. I'm starting my 5th gallon on my 2nd one. Nitrotane Fuel.
Kingsbury is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 11:36 AM   #4
Tech Elite
 
LOW ET's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: cleveland, ohio
Posts: 2,752
Trader Rating: 95 (100%+)
Default

this engine is a monster, very fast. the problem i had when trying to break it in was the carb needles were way out of adjustment. engine kept flooding. any tips for the new guys trying to get it to start? what are your needles set at?
LOW ET is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 07:08 PM   #5
Tech Adept
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 232
Default

Fire it up on the box and get it up to 200 deg. let it idle for about 15 or 20 minutes at that temp then shut it off and let it cool with the piston at bottom position. Repeat that about 4 times maybe 5 at most. This heat cycles the motor.

now fire it up and run it on the ground, the needles should be pretty fat at this point. run it around in the parking lot using 1/4 throttle blips for one tank. Repeat this for the first 3 tanks but lean it out about 1 or 2 hours on the top for each tank.

When you get to the third and forth tank you can give it 1/2 to 3/4 throttle blips and some 1/2 throttle passes for short distance.

For each tank lean it out an hour or two on top and keep an eye on your temp. after about 6 tanks you should be running 240 or 250 at most with full throttle blips and some 3/4 throttle passes.

6 to 8 tanks should break in a v-spec now throw it on the track and race tune it.

Idleing your motor on the box for 2 or 3 tanks is a waste of time for most modern nitro engines, per Ron Paris. Your just prolonging the break in process with no added benefits.
HookaMega is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 07:15 PM   #6
Tech Adept
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 232
Default

Quote:
Originally Posted by LOW ET View Post
this engine is a monster, very fast. the problem i had when trying to break it in was the carb needles were way out of adjustment. engine kept flooding. any tips for the new guys trying to get it to start? what are your needles set at?
it's ok to lean the bottom out to get it started, once running be sure to put the needle back where it was. I would recommend putting some after run oil in it for the first couple runs to help lube it.

You should be running your new motor a bit richer than the factory setting to break it in. i'de go atleast a half or three quarter turn out on the top from factory.
HookaMega is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 07:22 PM   #7
Tech Apprentice
 
Hot Rod RAC3R8's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Canyon Country CA
Posts: 88
Default

i run trinity 20% break-in fuel for about 3 tanks on the starter box. then i take the extra head shim off and run sidewinder 30% and run it around until the 6th tank. finally i start tuning on it until the temp gets 2 about 230 degrees.
also when i break it in on the box i use a heat gun to warm it up then start it. i run it until it gets to about 200 degrees then shut it off to cool down and restart the process all over until i have gon through those 3 tanks
Hot Rod RAC3R8 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 09:04 PM   #8
Tech Fanatic
 
GenReaper's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Adelaide
Posts: 895
Trader Rating: 8 (100%+)
Send a message via MSN to GenReaper
Default

Similar method to HookaMega, good advice.
Did this running 25% race fuel.
__________________
---------------------------------
Trex 700E 12S Scorpion 4035 560kv
Trex 600E
HPI Baja 5B SS
My videos : http://www.youtube.com/profile?user=genreaper
GenReaper is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 10:25 PM   #9
Tech Lord
 
Integra's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 12,482
Trader Rating: 8 (100%+)
Send a message via MSN to Integra
Default

I love how all u guys are saying 5-13 tanks and its broken in.......a motor is broken in when there is no mechanical pinch left...and thats the ONLY way to tell....with no Glo plug does it still stick at top ?....if So its not broken in....Plain and simple....imo alot of guys push there motor's Way to hard WAY to early in there life.....take it easy guys...take ur time...make sure its right the First time around.
__________________
TNS Driver - Radio Post - Blue Groove Apparel - Team Panther - Hitec - Losi - W.E.D. Paint - Clockwork Fuel - Competition Heat - SUMO Racing - Tekin - Team Terribles - M2C Racing - Matrix Concepts - Kal Gard - BuKu Power - DE Racing -
Integra is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 11:10 PM   #10
Tech Regular
 
Join Date: Sep 2007
Location: Australia,Wollongong
Posts: 387
Send a message via MSN to DirtRacer
Default

Thanks for the info will idle her for 3 tanks and on 4th blip her around and by 8 tanks should be ready to race tune like mentioned by hookamega.
__________________
RollingDist46
extreme sports and more....
www.myspace.com/m1urathanedist46
www.myspace.com/renegadebearingsdist46
DirtRacer is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2007, 01:01 AM   #11
Tech Regular
 
Join Date: Oct 2007
Location: London (england)
Posts: 358
Default

the point to idling 2-3 tanks is to seat the bearings properly as its a known weak point on the v spec (old model which i have) but its reccomeded on the new one as well,

i myself thought the same way its a waste of time but after being told by the os drivers over here who race with me i thought i better listen to them and hey it works so who am i to argue
Megacrash is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2007, 01:24 AM   #12
Tech Regular
 
Join Date: Sep 2007
Location: Australia,Wollongong
Posts: 387
Send a message via MSN to DirtRacer
Default

right o thanks for that will keep that in mind.
__________________
RollingDist46
extreme sports and more....
www.myspace.com/m1urathanedist46
www.myspace.com/renegadebearingsdist46
DirtRacer is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2007, 02:23 AM   #13
Tech Fanatic
 
juzza99's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: lrrcc track, sydney
Posts: 829
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

hey racemasta where did you get your vspec from. They are cheaper here in oz than overseas huh.
juzza99 is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2007, 03:17 AM   #14
Tech Regular
 
Join Date: Sep 2007
Location: Australia,Wollongong
Posts: 387
Send a message via MSN to DirtRacer
Default

i got mine from RChobbies and had them match Ultrahobbies price, but you can get the V-spec for 280 from radiomodelsupplies at the moment so be quick.
__________________
RollingDist46
extreme sports and more....
www.myspace.com/m1urathanedist46
www.myspace.com/renegadebearingsdist46
DirtRacer is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2007, 10:46 AM   #15
Tech Regular
 
Join Date: Dec 2005
Location: The Dark Side of the Moon
Posts: 316
Trader Rating: 8 (100%+)
Default

I just let the guy at the hobby store that I buy them from break them in. I have no idea what he does, but by the time that I get them they are great.
bounce is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Breaking in XXX-NT AD2 with OS CV-X .12 KorruptedKarbon Nitro Off-Road 9 11-25-2007 07:51 PM
breaking in trx 3.3 lionheart912 Rookie Zone 5 07-30-2007 06:53 PM
Breaking In a O.s. TG 12 Wild Cherry Northwest Racers 23 03-11-2007 11:08 AM
Breaking-in -KoS- Nitro On-Road 5 07-08-2003 03:01 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 02:43 PM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net