R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-20-2007, 10:16 AM   #1
Tech Rookie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5
Default pull start problem

can anyone help me i have not used my hot lava pro car for about three weeks, now i cannot pull the pull start it is absolutely solid ive taken the glow plug out but still solid. the car was working fine the last time i used it
mhearn is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 10:28 AM   #2
Tech Adept
 
Dave Nelson's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: grand forks, nd
Posts: 225
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

can you see in the glow plug hole to see if the piston is froze in top dead center??
__________________
HPI SAVAGE X: Ko Propro Mars R(Spektrum Pro)
Looking for upgrade parts pm me!

"Donnie, your out of your element"
Dave Nelson is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 03:29 PM   #3
Tech Adept
 
TGA78's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: West Lawn (Reading), PA
Posts: 131
Default

I am thinking the same thing as Dave, it sounds like you left the piston at TDC. Once the engine cooled the piston got pinched in the sleeve.

Also did you use any after run oil?
TGA78 is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 04:05 PM   #4
Tech Elite
 
joe of loath's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Bristol, England, United Kingdom
Posts: 4,857
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

maybe it could have rusted inside? i don't know the materials though. if not rust, sometimes bike parts 'weld' themselves together through chemical processess (don't ask me!). could be that too.
joe of loath is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 10:08 PM   #5
Tech Elite
 
Jason Halvorson's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Grand Forks ND
Posts: 3,955
Trader Rating: 22 (100%+)
Send a message via AIM to Jason Halvorson Send a message via MSN to Jason Halvorson
Default

heat the engine up to about 175 to 200F with a heat gun and then try to pull it over....
Jason Halvorson is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2007, 06:59 PM   #6
Tech Master
 
hpipro321's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Orange County, California
Posts: 1,268
Default

open up the engine completely and clean it out, then take your pull starter out and get a rotostarter or a starter box.
__________________
d[-.-]b d[-.-]b
d[-.-]b d[-.-]b can you feel the bass? d[-.-]b d[-.-]b
d[-.-]b d[-.-]b
hpipro321 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2007, 10:37 AM   #7
Tech Rookie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5
Default

hi thanks for your help the piston was in tdc and was stuck in the barrel, i used the hair dryer method which seemed to do the trick
mhearn is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pull start problem mrwuffles Nitro Off-Road 0 09-07-2008 05:29 PM
Noob with pull start problem FavreRunner Nitro On-Road 3 02-18-2008 04:22 PM
Problem with starting engine - Pull start Aceboy Electric Off-Road 17 05-02-2006 03:52 AM
T-maxx pull start hard to pull.. t-maxx_boi Monster Trucks 1 04-28-2006 06:03 PM
NTC3 pull start to non-pull question SeventyGTX Nitro On-Road 4 02-16-2004 07:05 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 03:11 PM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net