R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-01-2007, 04:55 AM   #1
Tech Adept
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 146
Default Hyper 8 Pro's Mach 21 engine issue..

hey,

Just came back from a run-in of my Mach 21 engine..Got a query to ask:

Noticed that after a tank of nitro, realised that my engine will often emit a loud pitch sound, sounds like a high idling sound, it's tends to goes back to normal idling sounds a few seconds after a complete stop of the buggy..

Is this normal? if not what could be the problem.

Pls advise and thanks in advance.

regards.
viperviper is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2007, 10:48 AM   #2
Tech Elite
 
Jason Halvorson's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Grand Forks ND
Posts: 3,955
Trader Rating: 22 (100%+)
Send a message via AIM to Jason Halvorson Send a message via MSN to Jason Halvorson
Default

my novarossi P5X does this....i havent had any problems with the engine, and i have over 2 gallons of 30% through it...
__________________
08 Sponsors Thank you for all your support!!!!

TEAM OCM USA
TEAM GO TECH
TEAM PRO TWISTER MODS
TEAM VP PRO TIRES

OCM RACING DT-19 EVO, GO TECH ENGINES PTM'ED

OCM RACING DT-19T PRO, GO TECH ENGINES PTM'ED
Jason Halvorson is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2007, 06:34 PM   #3
Tech Adept
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 146
Default

Quote:
Originally Posted by Jason Halvorson
my novarossi P5X does this....i havent had any problems with the engine, and i have over 2 gallons of 30% through it...

In this case, it should be normal then.. thanks Jason.
viperviper is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2007, 11:33 PM   #4
Tech Elite
 
Jason Halvorson's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Grand Forks ND
Posts: 3,955
Trader Rating: 22 (100%+)
Send a message via AIM to Jason Halvorson Send a message via MSN to Jason Halvorson
Default

Quote:
Originally Posted by viperviper
In this case, it should be normal then.. thanks Jason.
well i dont know if its normal, but just hasnt caused any problems for me....
__________________
08 Sponsors Thank you for all your support!!!!

TEAM OCM USA
TEAM GO TECH
TEAM PRO TWISTER MODS
TEAM VP PRO TIRES

OCM RACING DT-19 EVO, GO TECH ENGINES PTM'ED

OCM RACING DT-19T PRO, GO TECH ENGINES PTM'ED
Jason Halvorson is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2007, 02:51 AM   #5
Tech Elite
 
MadRacer's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Location: Australia
Posts: 2,795
Trader Rating: 33 (100%+)
Default

Change to a OS P3 plug will have to retune i say.
Never have that problem with myn.
MadRacer is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2007, 07:08 AM   #6
Tech Adept
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 146
Default

Quote:
Originally Posted by MadRacer View Post
Change to a OS P3 plug will have to retune i say.
Never have that problem with myn.
hey MadRacer, I'm using OS P6 (Hot).

1. Can P3 fit into this turbo engine? ie is this P3 plug a turbo glow plug?

2. Btw, u hv experience this similar problem with P6 plug?

3. Will this do harm to the engine if i continue to use the P6 plug?

4. Do u know what is the cause of this problem, any reasons or explainations?

Pls advise. thanks.
viperviper is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2007, 10:18 PM   #7
Tech Elite
 
MadRacer's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Location: Australia
Posts: 2,795
Trader Rating: 33 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by viperviper View Post
hey MadRacer, I'm using OS P6 (Hot).

1. Can P3 fit into this turbo engine? ie is this P3 plug a turbo glow plug?

2. Btw, u hv experience this similar problem with P6 plug?

3. Will this do harm to the engine if i continue to use the P6 plug?

4. Do u know what is the cause of this problem, any reasons or explainations?

Pls advise. thanks.
Cant explain why it does it but i have had no issue like that useing a p3 plug.
Yes its Turbo or it wouldnt fit in mine either.
The P3 is a hotter plug and comes standard with the OS V SPEC. It is a very popular plug in off road. Being hotter it has better idle characteristics .Unfortunately mine has died . Good luck.
MadRacer is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 05:31 AM   #8
Tech Adept
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 146
Default

Quote:
Originally Posted by MadRacer View Post
Cant explain why it does it but i have had no issue like that useing a p3 plug.
Yes its Turbo or it wouldnt fit in mine either.
The P3 is a hotter plug and comes standard with the OS V SPEC. It is a very popular plug in off road. Being hotter it has better idle characteristics .Unfortunately mine has died . Good luck.

Thanks. Will get the P3 glow to try it out.
viperviper is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hyper 8 Pro's Mach 21 engine issue.. viperviper Singapore R/C Racers 2 06-04-2007 07:52 AM
mach 28 engine tune issue v1r killer Australian Racing 4 05-18-2007 05:24 PM
F/S,F/T NEVER USED HYPER 7 PBS W/ MACH 28 frankiecmgt R/C Items: For Sale/Trade 1 03-27-2007 04:56 AM
HPI F4.1 vs Hyper 28 Mach Engine foaley77 Monster Trucks 0 01-15-2007 04:42 AM
FS: hyper 7 pcr pro with mach 21 rtr 12a_rx2 Australia For Sale/Trade 4 01-01-2007 06:38 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 01:33 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net