R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Thread Tools Search this Thread
Old 11-13-2011, 06:30 AM   #1
Tech Adept
Join Date: Nov 2011
Location: Dallas-TX
Posts: 143
Trader Rating: 15 (100%+)
Default Glitching ONLY in Reverse

So I am new to this RC thing and have gained valuable insight from many folks. Recently I just finished building my first VTA car.

1. Novak Ballistic 25.5T Motor
2. Novak Edge ESC
3. Savox SC-1258TG Servo
4. Airtronics MX-Sport radio + FHSS-2 3-Channel 2.4ghz receiver
5. Venom 5000mah 50C 2S Lipo

After some trial and error and rereading the manuals for the ESC and radio, I was able to reduce the speed of reverse. After I initially got the car working, whenever I hit reverse, it would just go FULL SPEED REVERSE. Going forward I could control the speed as normal. I discovered that I misread the Airtronics instructions and now can dial the reverse to lower speeds. And so I thought that I was good to go.

But... now I see 2 problems. I've never personally experienced "glitching" so I'm guessing this is what it means.

Problem #1
Now occasionally after I brake and the car comes to a full stop, it won't reverse. Sometimes it will reverse. Other times I have to push the radio trigger 1-2-3... times and THEN it reverses. Sometimes it just reverse when I want it to. The Edge ESC came with that capitor to help reduce glitching and I even tried plugging it into the receiver but that doesn't seem to help.

Problem #2
Sometimes, when trying to reverse, I notice the main wires and the small capitor-like device that is attached to the ESC vibrate - and makes a odd "snapping" sound.

Thanks for your help.

saxo is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2011, 11:09 AM   #2
Tech Elite
R3VoLuTiOn's Avatar
Join Date: Jan 2004
Location: Vancouver, Canada
Posts: 2,173
Trader Rating: 24 (100%+)

it could be that your esc needs to be recalibrated to the radio.

set your channel 2 throttle endpoints/travel to 100% forward reverse then follow novaks calibrating instructions.

also, if you're racing, you should turn reverse off anyway.

see if that helps?
John Tsang 🏁 VBC Racing USA 🚗 ORCA RC 🚗 GripworksRC 🚗 MotivRC 🚗 GravityRC 🚗 RC America

http://www.facebook.com/VancouverRRR 🏁 http://www.facebook.com/OvergearedRacing
R3VoLuTiOn is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2011, 11:34 AM   #3
Tech Adept
Join Date: Nov 2011
Location: Dallas-TX
Posts: 143
Trader Rating: 15 (100%+)

After several trial & error, I was able to get this working. Sure enough. When I tried callibrating throttle/reverse, I pushed/pulled the trigger too fast and the ESC didn't register things correctly. I then tried it and slowly pulled for throttle. Put it back to "neutral," then proceeded to push for braking.

Now all is fine. Lesson learned.
saxo is offline   Reply With Quote

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
EPMTs check in here. (a subsidiary of TNT) overtki11 Singapore R/C Racers 55460 06-10-2014 05:56 AM
Spektrum / Mamba Max/ BEC glitching problem GSMnow Electric Off-Road 24 05-16-2010 10:52 AM
Arcing/Glitching Problem 4x4xfar Monster Trucks 22 09-26-2005 06:56 AM
Novak Xrs Reverse Esc SERPENTFREAK69 Electric On-Road 27 01-29-2005 07:49 AM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

All times are GMT -7. It is currently 11:28 AM.

Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net

SEO by vBSEO 3.5.0