R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Thread Tools Search this Thread
Old 10-26-2004, 09:15 AM   #16
Super Moderator
Join Date: Jan 2003
Location: New Jersey
Posts: 8,102
Trader Rating: 17 (100%+)

2volts for 15 minutes then let it cool off and run it
Tekno RC - Schumacher - JConcepts - LutzRC - 3DGY - Race Ready Products
Bob Barry is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2004, 09:45 AM   #17
Tech Master
koabich's Avatar
Join Date: Oct 2003
Location: Detroit Area
Posts: 1,360
Send a message via Yahoo to koabich

Regardless of how long you break the motor in or how many volts you use, one of the most important things is that there should be no load on the motor! As stated earlier in this thread, it causes arching...this is not good for the brush or the com. This means no fan on the shaft, not in water, and not in a car.
koabich is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2004, 01:16 PM   #18
Tech Elite
Join Date: Nov 2002
Location: CORONA , CALIF.
Posts: 4,036
Trader Rating: 1 (100%+)
Post breaking in your motor ..

Put it in the car and RUN IT !!!!
Mark Barden .
mb racer is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2004, 01:20 PM   #19
Tech Elite
Join Date: Feb 2004
Location: Maitland, FL
Posts: 2,181
Trader Rating: 17 (100%+)
Send a message via AIM to Roberto Falcon

i never broken in a motor. i think its worthless if a motor is built right you wouldnt have any problems . just my opion
Awesomatix USA - Speed Passion - Superior Hobbies
Roberto Falcon is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2004, 01:30 PM   #20
Tech Master
Speedie's Avatar
Join Date: Feb 2003
Location: Wisconsin
Posts: 1,844

Everyone has thier own method I have heard and seen em all. There are alot of variables to this question. I would say just ask your motor tunner or one you trust. Even with them you get alot of different answers. The most important thing is that you do it. If you dont you hurt performance and wear out your motors alot faster. Pick a method and go with it and refine it to your needs.

Heres what I do. I run it at 2-3 v for 2 minutes at a time till the brush face looks right. then cut the comm and break it in for 30 seconds more. At least I try to do it like that every time. I used to never use a fan but lately I have been it takes a little longer to break in that way I think because of heat not being as high.

Here is the place this question should be asked at.
Big Jims Forum
www.victoryhobbies.com Greenbay, Wisconsin
Speedie is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2004, 04:40 PM   #21
Tech Elite
Join Date: May 2002
Posts: 2,712
Trader Rating: 52 (100%+)

just get one from EA MOTORSPORTS, its already done!!!
Mo Denton is online now   Reply With Quote
Old 10-26-2004, 04:47 PM   #22
Tech Apprentice
Join Date: Oct 2004
Location: Orlando, FL
Posts: 76
Send a message via AIM to T-Money86mcss

I dont break them in anymore cuz a lot of fast guys here told me they dont. A lot of guys like to cut motors every 3-6 runs, breaking them in seems like a waste of good run time.
T-Money86mcss is offline   Reply With Quote

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
motor lathe/motor break in andy_b22 Electric On-Road 4 05-17-2006 05:29 PM
Do I need to break in my new motor? Captjono Electric On-Road 6 03-03-2005 05:25 AM
Motor Break DOES Higher AMP draw = better motor? Travis S Electric On-Road 13 02-12-2005 02:02 AM
New Motor Break-in!!! hicheef Nitro On-Road 10 05-05-2003 10:43 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

All times are GMT -7. It is currently 05:25 AM.

Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net

SEO by vBSEO 3.5.0