R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-27-2003, 08:03 PM   #1
Tech Addict
 
Blakesrc's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Grover Beach/Palm Desert, CA
Posts: 660
Trader Rating: 11 (100%+)
Send a message via AIM to Blakesrc
Default New Quasar Pro Charger Smoked!!

Well I got to use my Quasar Pro 2 days before the thing smoked. I have read a lot of posts on here from ppl saying they have had problems with this charger and I thought I would ask if there is anything I can try before i send it in. I started charging my 4 cell lathe pack and about 15 minutes into it smoke started coming out of the left fan area, along with that lovely electrical smell we all know and love. After about 10 seconds into a charge now, it reads "Shut off due to overheat" or something like that. Any one had that happen and any ideas?

Blake
Blakesrc is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2003, 09:47 PM   #2
Tech Elite
 
popsracer's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: "Hot, Sunny Southern California"
Posts: 3,120
Default New Quasar Pro Charger Smoked!!

Sounds like a warranty item to me.

I had a Playstation 2 that quit playing DVDs and PS2 games 2 weeks after I bought it. Didn't save the receipt cause it worked fine for a week and I figured what's the chance, right! Now I know better.
popsracer is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2003, 06:38 AM   #3
Tech Elite
 
CRASH's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 2,715
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Food for thought, I have heard lots of good things about these chargers and lots of bad things. The reedy comes with a 90 day warranty. Now Integy has the same charger the 16x7 pro, comes with backlight and the ability to turn off trickle charge. Plus get this a 5 year warranty! Just some food for thought. By the way the same company makes both chargers. Eagle Racing.

www.eaglemodel.com
CRASH is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2003, 07:11 AM   #4
Tech Elite
 
Cole Trickle's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Denmark / Europe
Posts: 2,571
Default Re: New Quasar Pro Charger Smoked!!

Quote:
Originally posted by Blakesrc
I started charging my 4 cell lathe pack and about 15 minutes into it smoke started coming out of the left fan area, along with that lovely electrical smell we all know and love.
I'm not familiar with the Quasar. But many other chargers have a limitation, about charging less than 5 cells. Usually it's stated something like this in the manual: "If charging less than 5 cells, dont exceed 4 amps. Otherwise the charger might burn out"

I hope for you this is not the case. If it is, you should consider your phrasing, when you send it in
__________________
Schumacher Mi5 - Sanwa MT-4 / RX-462 / KO Propo PDS-2123 - Nosram 5600 X-treme Saddle Pack - LRP SPX Zero/X12 17,5 - Nosram Stealth Touch Evolution - MAAS SPS 9250
Cole Trickle is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2003, 09:09 AM   #5
Tech Apprentice
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 80
Default

I charge 4 cells at 5 amps all the time on my Quasar. The Quasar apearently will limit the amplage for you though because when I try to charge 1-3 cell packs the charger never reaches 5 amps. Usualy it just starts stops increasing the charge ratea round 3 amps.
Cyclonus is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2003, 09:29 AM   #6
Tech Elite
 
popsracer's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: "Hot, Sunny Southern California"
Posts: 3,120
Default Quasar.

Cyclonus;

Mine works fine with small packs. I charge a 2 cell pack for motor break-in @ 4amps and my 4 cell pack in the Com lathe also at 4amps.
EDIT: I just noticed for the first time, when I charged my 2 cell pack, the charger limited the amps to 3 even though I had it set to 4 amps. My 4 cell pack charged right at the set point of 4 amps.

Question:

Do you guys have the same problem on your Quasars with the Amp display varying by 0.05 on either side of your set point. This shows up in the Voltage reading going up and down. My Integy (16-2) charger is dead on. With my Nitro 5 cell NiMh packs @ 1amp, this causes false a peak sometimes.

Also what version does the software say when you first power on? Mine is V 1.0

Last edited by popsracer; 02-28-2003 at 11:43 PM.
popsracer is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wwt Quasar Pro Charger For Lrp Comp Charger rcnutmich R/C Items: For Sale/Trade 0 01-14-2005 09:44 AM
WTT-Quasar Pro Charger for Lrp Comp Charger rcnutmich R/C Items: For Sale/Trade 0 01-11-2005 02:15 PM
WANT TO BUY Quasar Pro Charger BSchorr R/C Items: Wanted to Buy 1 07-09-2004 07:33 AM
Quasar Pro Charger Mike F R/C Items: Wanted to Buy 1 05-17-2003 06:18 PM
QUASAR PRO Charger F/S twistert1 Electric On-Road 1 10-12-2002 04:41 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 03:59 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net