R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-24-2014, 06:14 PM   #1
Tech Addict
 
Join Date: Mar 2007
Location: colorado springs, co
Posts: 507
Trader Rating: 13 (100%+)
Default esc/motor heat question

Hello,
I have a new durango DEX408v2 with a Tekin RX8 gen1 and Tekin 2050 kv motor. I was geared at 20 pinion, stock spur.
Today, I was getting 170 on the motor and 170 on the esc. During the race, the car cut out several times, so I am guessing that it hit the temp shut down.
I then changed to a 19T pinion, stock spur. The motor dropped to 150, and the esc was at 168.
I thought it sounded like the ESC fan wasn't running so I turned it on on the bench and the fan did not turn on.

Is this a problem? If so, any suggestions on how to fix this?
Has the fan gone bad?
Does the fan run all the time in the esc or does it not come on until the esc reaches a certain temp?

thanks,
tim
__________________
Colorado On-Road RC Club
www.5280raceway.com
www.facebook.com/CORtrack
Driving: Xray T4 2015, T.O.P. Rebel 12, Durango DEX8T, Durango DEX408 v2, Associated B5M, Associated B44.2
rc_speed is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2014, 07:35 PM   #2
Tech Elite
 
Jerm13's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: VB, VA
Posts: 3,237
Trader Rating: 36 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by rc_speed View Post
Hello,
I have a new durango DEX408v2 with a Tekin RX8 gen1 and Tekin 2050 kv motor. I was geared at 20 pinion, stock spur.
Today, I was getting 170 on the motor and 170 on the esc. During the race, the car cut out several times, so I am guessing that it hit the temp shut down.
I then changed to a 19T pinion, stock spur. The motor dropped to 150, and the esc was at 168.
I thought it sounded like the ESC fan wasn't running so I turned it on on the bench and the fan did not turn on.

Is this a problem? If so, any suggestions on how to fix this?
Has the fan gone bad?
Does the fan run all the time in the esc or does it not come on until the esc reaches a certain temp?

thanks,
tim
The RX8 fan does not run all the time. I believe it come on at 120* and runs until it cools to that temp. Be a while since I ran that speedo.

170 is really close to the OH NO zone! 150 is good for the summer especialy if its 90+ outside. If you are worried, go down to an 18t pinion and you should be good.
__________________
Serpent Cobra-TE RCR Nova P5 / Serpent SRX8 Werks B7ProKE
AE SC10.2/////AE B5M CE/////AKA/////Serpent America/////Desoto Racing
Spektrum Radios and Servos, Tekin Speedo's and Motors, SMC Batteries
RC Pro Racing VA, Awesome Hobbies(RIP), Debbies RC World VA, Thunder Alley Raceway NC
Jerm13 is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2014, 07:40 PM   #3
Tech Addict
 
Join Date: Mar 2007
Location: colorado springs, co
Posts: 507
Trader Rating: 13 (100%+)
Default

I figured out the problem with the esc temp.
I removed the fan and the + wire was no longer connected to the fan motor. I don't have a soldering iron small enough to connect it back on, so I ordered a new fan. After that runs cooler, I'll see what the motor runs at and gear down if necessary.

thanks.
__________________
Colorado On-Road RC Club
www.5280raceway.com
www.facebook.com/CORtrack
Driving: Xray T4 2015, T.O.P. Rebel 12, Durango DEX8T, Durango DEX408 v2, Associated B5M, Associated B44.2
rc_speed is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 09:27 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net