R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric Off-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-23-2011, 07:17 PM   #1
Tech Elite
 
EvanAZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 2,912
Trader Rating: 99 (100%+)
Default How do you know if motor or ESC is fried?

I have a Castle Sv2 with 57kV motor (2 weeks old), over the last week it has gotten slower. Motor never really got that hot I could always put my fingers on it for a few seconds after a pack. Yes a temp gun is in my future.

How do I know if its the motor or ESC that is having problems?

Thanks
EvanAZ is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2011, 07:21 PM   #2
Tech Elite
 
glassdoctor's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 2,250
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

If the motor never over heated, and it's gotten slower? I would check the battery first. Brushless motors are normally either good or bad and no in between. And same with a speed control... don't ever recall a bad esc that worked but ran slow.

Battery or something in the wiring/connectors.... that's where I would look.
glassdoctor is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2011, 07:26 PM   #3
Tech Master
 
B.A. Racer's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Indiana
Posts: 1,862
Trader Rating: 9 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by glassdoctor View Post
If the motor never over heated, and it's gotten slower? I would check the battery first. Brushless motors are normally either good or bad and no in between. And same with a speed control... don't ever recall a bad esc that worked but ran slow.

Battery or something in the wiring/connectors.... that's where I would look.
+1 check your connections and the bateries
__________________
Brad Abtey
Team Associated | Reedy | LRP | XP Digital | Pro-Line | Stickit1 Graphics | Big Horn Designs | PitBox Hobbies
"Anything in life worth doing, is worth overdoing."
B.A. Racer is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2011, 07:33 PM   #4
Tech Adept
 
SubarooMike's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Delaware
Posts: 103
Default

Quote:
Originally Posted by B.A. Racer View Post
+1 check your connections and the bateries
+1
__________________
2006 Subaru WRX: 506 AWHP @ 32.1 lbs of boost. COBB power!
SubarooMike is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2011, 07:34 PM   #5
Tech Adept
 
ldivinag's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: N37 33* W122 3*
Posts: 189
Default

one way is if your havoc pro sc esc catches on fire...

lol...
__________________
leo d.
ldivinag is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2011, 07:37 PM   #6
Tech Elite
 
EvanAZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 2,912
Trader Rating: 99 (100%+)
Default

Batteries are good, 2s lipos 40c 4000mah, I run my sons Blitz with the same but his is not brushless and his is faster than mine now.

Do you think the motor got to hot? is this a sign? my son and his friends have played with it and might have overheated it, I always only run for about 15min and rest for 15.

I tried to recalibrate the ESC to program with my radio but it won't go into programming mode???

Thanks
EvanAZ is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2011, 07:56 PM   #7
Tech Elite
 
glassdoctor's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 2,250
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Make sure the radio has the throttle end points set all the way up, and center the throttle trim, etc. Hold full throttle while turning on the esc... if it doesn't go into calibration mode then recheck the radio throttle settings?

Do you get a solid green light at full throttle?
glassdoctor is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2011, 06:38 AM   #8
Tech Elite
 
EvanAZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 2,912
Trader Rating: 99 (100%+)
Default

Running a stock HPI radio, only settings I have on it are st. trim, and t.trim.

when running red is fwd and green is reverse??? wires are connected to correct colors.
EvanAZ is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2011, 06:42 AM   #9
Tech Elite
 
EvanAZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 2,912
Trader Rating: 99 (100%+)
Default

O.K. just check seems like reverse and fwd. on the ESC lights are backwards...

REVERSE is a lot faster than FWD...

Can I switch the wires on the ESC to Motor? or How can I recalibrate it, it won't let me recalibrate again...
EvanAZ is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2011, 06:56 AM   #10
Tech Elite
 
BashemSmashem's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4,507
Trader Rating: 42 (100%+)
Default

Switch any 2 of the motor wires around and it should spin the right way .
__________________
Have you been ripped off by Brushless Hobbies ? If so go to BBB.org and file a complaint !

Can you tell which ESC is the 35 dollar one in my avatar ? Hint its not the Brushless hobbies ESC that one is 70 dollars !
BashemSmashem is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2011, 07:18 AM   #11
Tech Elite
 
EvanAZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 2,912
Trader Rating: 99 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by BashemSmashem View Post
Switch any 2 of the motor wires around and it should spin the right way .
It doesn't mater what colors???

I've programmed and reprogrammed switching from my sons blitz to mine and it always comes up reversed????

Thanks
EvanAZ is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2011, 07:24 AM   #12
Tech Elite
 
EvanAZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 2,912
Trader Rating: 99 (100%+)
Default

Got them switched and it works fine now, got the white and blacked swapped...

Thanks for the help.
EvanAZ is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2011, 08:06 AM   #13
Tech Elite
 
BashemSmashem's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4,507
Trader Rating: 42 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by EvanAZ View Post
Got them switched and it works fine now, got the white and blacked swapped...

Thanks for the help.
No problem ! If you get the Castle Link setup you can go into the setup menu and change the motors direction there and put the wires back to the matching colors .
__________________
Have you been ripped off by Brushless Hobbies ? If so go to BBB.org and file a complaint !

Can you tell which ESC is the 35 dollar one in my avatar ? Hint its not the Brushless hobbies ESC that one is 70 dollars !
BashemSmashem is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2011, 08:34 AM   #14
Tech Elite
 
EvanAZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 2,912
Trader Rating: 99 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by BashemSmashem View Post
No problem ! If you get the Castle Link setup you can go into the setup menu and change the motors direction there and put the wires back to the matching colors .

Ordering that now...
Thanks
EvanAZ is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LRP SXX StockSpec ESC Stein Tumert Electric On-Road 1241 06-08-2012 07:52 AM
Novak SS5800 Melting batterys. Is this why? & Smart Stop question... Mud4Life Electric Off-Road 11 04-23-2009 03:38 PM
Most popular(best) brushless combo for B44 absoluttorque Electric Off-Road 105 12-23-2007 08:17 PM
value for money tiny esc for both 1/10 and micros fuse01 Singapore R/C Racers 41 05-05-2002 04:26 PM


All times are GMT -8. It is currently 02:59 AM.



SEO by vBSEO 3.5.0